Analiza kaplje krvi – paraziti

mikroskop

Analiza kaplje žive krvi se izvaja s pomočjo mikroskopa in kamere (mikroskop v temnem polju).

Ker gledamo živo kapljo krvi se vidi dinamika krvi, stanje krvnih elementov ter v kakšnem stanju so ti elementi, stanje imunskega sistema in drugih sestavnih delov krvi. Vidimo lahko razne parazite ali zajedalce, glivice, kvasovke, bakterije, holesterol, krvni sladkor, zlepljenost krvnih elementov. V kaplji žive krvi lahko opazimo čez 400 sprememb stanj pravilne postavitve kaplje krvi.

Kaj odkriva analiza žive kapljice krvi

Paraziti, ki lahko zelo resno ogrozijo naše zdravje, najbolj zanesljivo ugotovimo in dokažemo z analizo žive kaplje krvi, ko na zaslonu računalnika »v živo« gledamo, kaj se dogaja v celicah, zlasti v eritrocitih. Pred seboj imamo pravo kriminalko. Vidimo kako parazit dobesedno je naše vitamine, nam krade kisik in se masti s hranili, ki bi jih potrebovalo naše telo.

Ruska vesoljska baza raziskuje parazite

Do zdaj je veljalo, da je parazite v telesu težko dokazati. Mikroskopsko analiziranje žive kapljice krvi na temnem ozadju pa nam kaže žive bakterije, glivice in zajedalce; opazujemo lahko, kako se hranijo in hrustajo naše celice. Ruski znanstveniki so pretresljive slike celic, kjer se paraziti v njih hranijo z vsebino eritrocitov, posneli v najsodobnejših raziskovalnih laboratorijih v Novosibirsku, kjer imajo vesoljsko bazo za polete astronavtov v vesolje. Fotografije, ki so nam jih pokazali, delimo z vami.

Kaj sploh so paraziti, da so pritegnili tolikšno pozornost znanstvenikov?

To so organizmi, ki občasno ali stalno naseljujejo telo ali notranjost gostiteljevega organizma. So eno ali večcelični organizmi, znani kot glivice, virusi, bakterije in gliste v različnih fazah razvoja. Žive na račun gostitelja, tako da se prehranjujejo z njegovimi najbolj hranljivimi snovmi. Če so v telesu dobri pogoji zanje, se močno razmnožujejo, s svojimi odpadki pa zastrupljajo gostitelja. Paraziti so v zraku, vodi in zemlji; je veliko možnosti, da se z njimi okužimo. Še posebno prek sadja in zelenjave. Veliko jih je v mesu in ribah. Prenašajo se tudi med rokovanjem, ob dotikanju denarja, kopanju v javnih kopališčih, s piki komarjev in drugih insektov. Okužba je mogoča tudi neposredno z matere na plod. Dejstvo je, da so evolucijsko gledano dlje časa prilagojeni pogojem v naravi kot pa človek.

Čeprav damo vzorec svoje krvi v analizo in jih v njej niso zasledili, to ne pomeni, da jih nimamo. V resnici nihče ni sterilen in tako je tudi prav. A naš obrambni telesni sistem mora biti sposoben ohranjati število mikroorganizmov v zdravem ravnovesju, s tem tudi krepi svojo imuniteto. Vse dokler se je sposoben braniti pred vsakodnevnimi napadi, udori parazitov, smo zdravi. Ko pa popusti in ošibi, se paraziti zaredijo. Začno se razmnoževati in tedaj nam začno škodovati ter botrujejo raznim boleznim.

Kaj pokaže živa kapljica krvi?

Najboljši način za ugotavljanje prisotnosti parazitov je analiza žive kapljice krvi. Analizi pravijo tudi skeniranje krvi. Slike krvi se opazuje na zaslonu v realnem času, analizira pa v petnajstih minutah po odvzemu kapljice krvi iz prsta. Potem kri umre. Opazuje se stanje eritrocitov, levkocitov, maščobe, vitaminov, kristalov, prisotnost avtoimunih obolenj, vidi se prazna kri, pomanjkanje kisika, slabo delovanje ščitnice …, med katerimi je mogoče ugotoviti tudi razne mikroorganizme in škodljive snovi. Raziskovalci pravijo, da je velika razlika od običajne kvantitativne analize – krvne slike, ki jo naredijo po veliko daljšem času od odvzema kapljice krvi, ko je v celici že prenehalo gibanje, mikroflora pa je že poginila. S kvantitativno analizo v krvi štejejo eritrocite in levkocite in če je vse v normiranih mejah, naj bi bila človekova kri in zdravje dobra. A v resnici to ni čisto tako, opozarjajo znanstveniki, ki kri raziskujejo kri na temnem polju. Opazujejo lahko, kateri paraziti živijo na naš račun, pa tudi stopnjo njihove invazije v telesu. Pri običajnem odvzemu krvi se ne vidi ali so ti eritrociti živi ali morda v njem prebivajo paraziti in odvzemajo telesu prepotreben kisik.

Grozljivka

Ruski zdravnici parazitologinji Elizaveta Ocheredko in Natalia Ledneva sta zdravnikom v prostorih Zdravniške zbornice Slovenije v Ljubljani pokazali, kako se paraziti v celicah hranijo z vsebino eritrocitov. Analiza žive kapljice krvi pokaže pravo filmsko grozljivko. Znotraj organizma se dogajajo stvari, o katerih se človeku niti sanja ne. Na primer, kako bolezenski mikroorganizmi požirajo eritrocite oziroma iz njih vlečejo hranljive snovi in jih jedo in pojedo. Eritrociti zato izgubljajo barvo, bledijo in ostanejo brez hranil.

A zakaj ličinke parazitov napadejo eritrocite?

Eritrociti ali rdeče krvničke so krvne celice, ki oskrbujejo telo s kisikom. So manjše od ostalih človeških celic. Napolnjene so z dihalnim barvilom oziroma dihalnim pigmentom hemoglobinom, ki je tudi vzrok rdeče barve eritrocitov. Hemoglobin pa je rdeče barvilo v krvi, ki vsebuje železo. Njegova naloga je, da prenaša kisik od pljuč k ostalim delom telesa. So idealna hrana parazitom, pa še dostopnejša od drugih celic.

Spregledani vzrok bolezni

Zdravnici menita, da so paraziti pogosto spregledan vzrok številnih stanj in bolezni, od motenj koncentracije, pomanjkanja energije, tesnobnih stanj in nespečnosti do raznih oblik alergij na koži, dihalih in prebavilih. Botrujejo lahko sladkorni bolezni, težavam z uravnavanjem telesne teže in boleznim ščitnice. So pridruženi vzrok pri vseh padcih imunske odpornosti. Namnoženi paraziti bistveno ogrožajo zdravje, še posebej otrok in starostnikov.

Vas zanima ali je tudi vaša kri polna neljubih gostov?

V naši ambulanti gostimo višjo medicinsko sestro, ki že več kot petnajst let dela po metodi iz Novosibirskega raziskovalnega centra in je prva učenka Natalie Ledneva , dr. med., spec. pediatrije, nutricistka in parazitologinja, ki dela v Novosibirsku v Rusiji in vodi razvojni oddelek Gloryon. Antiparazitski program Gloryon je naravni zeliščni program za odstranjevanje parazitov, ki so ga prvotno razvili za ruske astronavte za bivanje v zahtevnih bivanjskih pogojih, zdaj pa je na razpolago tudi nam.

Pravilna postavitev krvnih elementov
Zdrava kri
V kakšnem stanju so krvni elementi
Zlepljeni eritrociti
Kakšni zajedalci (paraziti) živijo v krvi
Glista
Prisotnost patogenih bakterij (glivic, virusov)
Alergija
Kristali v krvi
Prisotnost sladkorja
Ličinka parazita
Anemija – Slabokrvnost