DRISKA JE STISKA

Barva, trdota in oblika so osebna izkaznica vašega črevesja!

DRISKA JE STISKA!

Vsi smo že obtičali na stranišču, včasih celo za dan ali dva. No, nekateri si skoraj ne upajo od doma, tako pogosto imajo težave. Medtem, ko milijone ljudi po vsem svetu trpi za kronično diarejo, je zastrašujoče, da je v enaindvajsetem stoletju to še vedno najbolj pogost vzrok smrti pri otrocih.  Če se vam zgodi samo občasno ali vas spremlja konstantno, je dobro vedeti kako se spopasti z težavo vseh težav.

 

KAJ jemo in pijemo pri tekoči nadlogi:

  • Da ne dehidriramo moramo ne samo veliko piti, temveč vodi dodamo še sol oziroma elektrolite. Vem, da nekateri mislite, če boste veliko pili boste še bolj pogosto na stranišču, vendar ne! To je najbolj pomemben faktor, ker ravno zaradi dehidracije umre toliko otrok pri driski. Pijte izključno toplo, prekuhano vodo ali črni čaj, ingverjev čaj ali močne kamilice. Najbolj idealno bi bilo, da greste na infuzijo s katero celice takoj oskrbite s tekočino in elektroliti. Sicer pa je najboljši možen elektrolit kokosova voda.
  • Vsaj 48 ur jemljete 3x na dan probiotik Bullardi, 3×1 kapsulo fenugreeka in prebavne encime, l glutamine in kajenska kurkuma (kurkuma, ki ji je dodan kajenski poper).
  • Vsaj 48 ur jeste lahko samo razkuhan riž, skodelico ali dve kokošje juhe, razkuhane ovsene kosmiče, banane in mogoče , če vam gre že malo na bolje, kuhan sladek krompir brez dodane maščobe.

Poglejmo nekaj najbolj pogostih vzrokov, ki nas priklenejo na straniščno školjko in seveda kako se jih rešimo:


  • Ko dobre bakterije izgubijo bitko

V črevesju je doma več bilijonov bakterij, ki tvorijo naš imunski sistem in upravljajo več procesov v presnovi. Imamo dobre in slabe stanovalce. Ko slabe bakterije premagajo dobre pride do vnetnih stanj, takoimenovanih bakterioloških okužb, ki lahko izzovejo dolgotrajno drisko. Če gre res za slabe bakterije, potem se stanje ne izboljša kar čez noč, kar pade v školjko pa je smrdeče, pojavi se sluz in rumena barva.

Rešitev: Včasih je potreben antibiotik (recimo, če gre za salmonelo), večinoma pa rešujemo težave z Bullardi probiotikom ali pa celo kombiniramo oba skupaj. Vem, da antibiotiki, predvsem kadar gre za črevesno floro niso ravno dobrodošli, vendar gre včasih za trdožive bakterije, ki jih pobijemo le s penicilinom. Seveda gre zraven še cela vojska dobrih fantov, zato so tu kot obrambna enota probiotiki. Bullardi ima posebno sposobnost, da se obnaša kot bakterija in s tem prelisiči sovražnika, imunski sistem pa z lažno informacijo še bolj stimulira, da se bori.

 

  • Zastrupitev s hrano

Kaj v hrani je tisto, kar nas je pognalo ni vedno jasno. Lahko je to sparjeno sadje, lahko je nekaj pokvarjenega, napačno kombiniranje hrane, toksičnost … Sem sodi tudi zastrupitev z alkoholom, kemičnimi strupi …

Rešitev: Tudi tukaj in v večini primerov je Bullardi rešitev številka ena. Zraven pa pijemo oglje v tabletah in sicer vsake dve uri tri tabletke ali pa, eno žlico kuzuja (škrob iz japonskega korena) raztopljeno v dva dl vode. Kuzu pomaga predvsem pri zastrupitvi z alkoholom, ob tem pa še niža prekomerno kislino, ki se nam pojavi tudi ob bruhanju, ki pogosto spremlja zastrupitve.

 

  • Paraziti

Med ljudmi vlada prepričanje, da so paraziti del slabe higiene in jih v urbanih okoljih praktično ni. Mi poznamo samo podančice, tiste mini glistice, pa se še to naj bi jih imeli v glavnem otroci. Presenečeni bi bili kako pogosti so paraziti pri odraslih in ne izbirajo okolja, saj imajo dodobra razvite tehnike, kako vstopiti v svojega gostitelja. Hrana, voda, domače živali, zelenjava, meso, ribe …, dobimo jih od vsepovsod. Če želimo narediti resni pregled, je najbolj verodostojna diagnostika iz krvi na črni podlagi. In, če se vrnemo k driski, je ta lahko posledica izločanja strupov naših gostov in to ne samo v črevesju. Ob tem občutimo tudi potrebo po sladkorju, srbeč anus in slab apetit.

Rešitev: Parazitov se rešimo z različnimi naravnimi antiparazitiki, saj različna zdravila na recept zadenejo le specifične vrste zajedavcev. Izločimo jih z mačjim krempljem, cordycepsom, oljem origana, grenivke in nageljevih žbic.

 

  • Slaba presnova maščob ali preveč maščob

Če pretiravamo s pečenim odojkom oziroma se preprosto najemo hrane, ki vsebuje veliko maščob, ki je telo ni zmožno presnoviti v energijo, kar bi pomenilo ogromno produkcijo žolčne kisline, no, v tem primeru pride do driske, ki je praktično rumene barve in seveda potem ostane školjka čisto mastna.

Rešitev:
 
Pojemo veliko grenčin, kot so pelin, artičoke, pegasti badelj, tavžent roža …, s čimer sprožimo večjo produkcijo žolča. Da čim hitreje nevtraliziramo in popivnamo maščobe jejmo tudi na vodi kuhane ovsene kosmiče ali kvinojo, ki vsebujejo tudi beta glukane in saponine.

 

  • Alergije, predvsem na gluten in mleko

Konstantne driske so prisotne že ob intoleranci na določeno hrano, še posebej na gluten in laktozo.

Rešitev:
najbolje se je preprosto odpovedati taki hrani, ki nam dela težave, če pa že moramo kdaj pa kdaj poguljufati, pa prej vzamemo prebavne encime, ki nam pomagajo presnovti hrano, ki je telo ni zmožno samo.

 

 

9 oktobra, 2018|KLINIKA ZA ČREVESJE|
Go to Top