Obnova tkiv, sklepov in celjenje z matičnimi celicami ni več samo teorija.KRI KOT ZDRAVILO

Izsek iz prispevka v reviji Misteriji...

Bili smo v zasebni ljubljanski ambulanti, kjer ljudem pomagajo s plazmo oziroma matičnimi celicami. Gospa na levi je prišla zaradi izpadanja las. Zdravnik ji je že pred nekaj tedni v lasišče s posebnim aparatom injiciral lastne matične celice in druge snovi iz plazme. Lasišče se ji že gosti. Zdaj je prišla na drugo terapijo, potrebne pa so štiri. Gospa na desni je prišla zaradi bolečega artritičnega kolena. Obeta si, da ji bo lahko zdravnik pomagal obnoviti hrustanec in da bo spet lahko normalno hodila brez bolečin, ne da bi ji bilo treba na operacijo. Vodja ambulante ji pove, da je sama imela podobno težavo in da ji je zdravnik pomagal, da zdaj hodi normalno in praktično ne ve več, kaj je boleče koleno. Tretja gospa je prišla le po informacije, kako si z matičnimi celicami pomladiti obraz in ohranjati kolagen.

O matičnih celicah se vse več govori kot o medicini prihodnosti. Medicina proti staranju ter regenerativna oziroma lepotna industrija jih že na veliko uporablja, ogromne možnosti pa se nakazujejo tudi v preventivi in pri zdravljenju. V prihodnosti bi lahko nadomestile veliko operacij. Kot sta železo in jeklo spremenila industrijo, kar je čip pomenil v tehnološkem napredku, tako bodo matične celice gonilna sila prihodnje revolucije človeštva. O tem smo se pogovarjali dr. Zvonimirjem Zoretom, dr. med., specialistom onkoplastične in splošne kirurgije, primarijem z zagrebškega Klinično bolnišničnega centra Sestre milosrdnice. Redno prihaja v Slovenijo, kjer z lastno plazmo, v kateri so matične celice, fibrinska vlakna in rastni faktorji, pomaga ljudem pri zdravljenju lokomotornega (gibalnega) sistema, jim podaljšuje mladostni videz in pripomore pri izpadanju in izgubi las, da zrastejo novi. Nenazadnje s koncentracijo matičnih celic celi diabetična stopala in težko celjive preležanine.

Kako dobite pripravek plazme z matičnimi celicami, da ga injicirate v lasišče, v kožo obraza, v koleno... bolnika?

Pripravek dobim iz krvi bolnika. Vzamem toliko krvi, kot jo običajno vzamejo za njen pregled, kakih dvajset mililitrov. Že v nekaj minutah po odvzemu in centrifugiranju je preparat pripravljen za uporabo, za injiciranje. Pri običajnih postopkih, ki so že kar razširjeni, dobimo PRP (Platelet Rich Plasma), mi pa imamo izpopolnjen način centrifugiranja krvi, s katerim dobimo novo generacijo pripravka PRF (Platelet Rich Fibrin). V njem je več rastnega faktorja in citokinov, ki so odgovorni za regeneracijo tkiv. S tem dosežemo hitreje boljše rezultate. Regeneracija kosti in zorenje mehkih tkiv je hitrejše tudi zaradi večje količine matičnih celic. To omogoča hitrosti in način centrifugiranja, izločanje plazme pod hitrimi obrati.

A je vsaka kri dobra, od dvajsetletnika ali šestdesetletnika?

Da, dobra je vsaka lastna kri.

Zakaj vi matične celice jemljete iz krvi?
V krvi je dovolj matičnih celic, da se lahko razmožujejo, ko pridejo v ciljni organ in ga obnovijo. Matične celice se namreč v tkivu, ki ga popravljajo, razmnožujejo. Gre za pluripotentne matične celice, ki se lahko pretvorijo v vsake vrste celice. Če jih vstavimo v hrustanec, postanejo hrustanec. Če popravljajo kost, postanejo kost. Če jih vstavimo v tetivo, popravljajo tetivno gradivo. Če jih vstavimo v podkožno tkivo na obrazu, bodo tam pomagale obnoviti kolagen, elastične niti. S plazmo, v kateri so tudi monociti, levkociti, vitamini, minerali, bo koža dobila tudi elemente, hrano, ki jo zaradi staranja, poškodb zaradi sonca, vplivov okolja, izgubljamo oziroma ne more več priti v kožo v zadostni količini. S starostjo se koža tudi slabše obnavlja, hkrati pa na njej nastajajo poškodbe zaradi vplivov okolja; sonca, ultravijoličnega sevanja in prostih radikalov.

Če hočemo dobiti več matičnih celic oziroma izolirati le njih, so postopki zahtevnejši. Delamo tudi iz celic mastnega tkiva. Pri tem postopku dobimo še več različnih matičnih celic. Matične celice so povsod po telesu. Drugi jih prav tako dobijo iz krvi, a izolirajo le matične celice. Jaz pa zberem vse elemente v plazmi. Plazma vsebuje tudi druge elemente krvi, ne le matične celice. Odvisno je samo od metode, koliko jih boste izolirali. Če se osredotočite le na matične celice, so laboratorijske metode zahtevnejše. Mi pa dobimo preparat, ki vsebuje tudi fibrinska vlakna s počasnim sproščanjem, da jih telo bolje uporabi. Pravi rezultati se zato pokažejo po približno dveh mesecih.

Kje jih še uporabljate?
Pri obravnavi poškodb in težav lokomotornega oziroma gibalnega sistema, še posebno sklepov; denimo pri artrozi sklepov, teniškem komolcu, regeneraciji tetiv. Če denimo damo plazmo na počeno tetivo, tudi če je bila operirana, se poškodba hitreje celi. Artroza in artritis sta bolezni, ki ju občuti več kot štirideset odstotkov starostnikov in jo pozna večina vrhunskih športnikov. S pomočjo PRF terapije se hrustanec obnavlja, prepreči se vnetno stanje in izboljša gibljivost sklepov. S postopkom lahko preprečimo operacijo.

Pomagamo lahko tudi pri celjenju in bolečinah. S postopkom injiciranja v vneto – boleče mesto, zmanjšamo vnetno stanje in s tem bolečino. Dosežemo hitrejše celjenje pri ranah, udarninah, diabetičnih stopalih in celimo trdovratne zaležanine. To najbolje občutijo športniki, pri katerih se čas celjenja bistveno skrajša in omili.Kako hiter je učinek pri uporabi za lepotne namene?

Vsi pričakujejo takojšen učinek, vendar plazma ni polnilo, ni botoks, ni hialuron, akvamid. Plazma deluje farmakološko in jo injiciram v kožo kot zdravilo, hrano za kožo. S tem podaljšamo mladostni videz.

Vse te sestavine v krvi, ki jih potrebujemo za regeneracijo, jih v plazmi skoncentriramo v devetdesetih odstotkih, sicer pa so v organizmu razporejene v štirih odstotkih in jih potem skoncentrirane neposredno uporabimo tam, kjer jih potrebujemo.

Prednost tovrstnega lepotnega posega je, da je to je resničen spodbujevalec za kožo. Brez vnosa tujih snovi. Z majhno količino odvzete krvi dobimo plazmo, ki spodbuja regeneracijo tkiva na obrazu, dekolteju in rokah. Rezultati so dolgotrajni, staranje pa resnično ustavimo za dlje časa kot s katerimikoli umetnimi polnili.

Kako poteka poseg? Ali mora bolnik s seboj prinesti kakšne izvide?
Če gre samo za korekcijo obraza, ne potrebujete nobenih izvidov. Pri poškodbah mišic, sklepov, hrustanca… pa je dobro imeti magnetno-resonančni posnetek. Poškodovano mesto najprej slikam z medicinskim termografom, s katerim pa v nekaterih primerih ne vidim točnega vzroka, čeprav razpoznam lokacijo. Pred posegom je dobro, da bolnik spije veliko tople vode. Tako se kri razredči in je priprava preparata boljša, dobim več uporabne plazme. Dober preparat je odvisen tudi od hidracije. Odlično kri dobimo tudi, če pacient prej poje štiri kapsule naravnega adaptogena Rodiole.Boli?

Najprej se dogovorimo za prioritetna mesta, kjer želimo optimalen rezultat. Če ostane še kaj preparata, pa ga lahko vbrizgamo še kam drugam. Načelno se dela regeneracije samo v eno koleno naenkrat. Obraz po dogovoru. Nič ne boli, ker vam obraz prej namažemo z anestetikom. Po posegu greste lahko v službo.Koliko ponovitev je potrebnih?

Za sklepe in regeneracijo je potrebnih od pet do šest ponovitev. Za lepotne korekcije pa najmanj tri ponovitve v enemu do dveh mesecev. 


Anja Drašler

TERMIN PRI DR. ZORETU

Za srečanje z dr. Zvonimirjem Zoretom v Ljubljani, za zdravljenje s plazmo in matičnimi celicami, se prijavite prek spleta Futuristic life, na elektronsko naslov klinika@futuristiclife.si ali telefonu 041 328 218.

Rehabilitacija kolena s plazmo in matičnimi celicami stane 180 €, rehabilitacija mišice, tetive 250 €, obravnava dveh predelov obraza 190 €, treh predelov obraza 240 €, cena obravnava celotnega obraza - osvežitev je 290 €, obravnava dekolteja in rok 290 €, terapija pri prekomernem izpadanju las 290 € in zdravljenje pri diabetičnem stopalu stane 180 €.