Enostavna kontrola stanja žil in vnetja

SPREGLEDANA DIAGNOSTIKA - HOMOCISTEIN


Naša zdravnica, internistka kardiologije in izobražena tudi v funkcionalni medicini, poskuša najprej delati preventivno. Pri svojih pregledih vedno zahteva tudi izvid HOMOCISTEINA, vitamina B12 in B9 (folne kisline).ZAKAJ JE HOMOCISTEIN TAKO POMEMBEN?


Mnogi ljudje, ki trpijo za boleznimi srca in ožilja, možgansko kap, migrenami in demenco, lahko trpijo zaradi škodljivih učinkov povišane ravni homocisteina v krvi. To stanje je povezano tudi z drugimi težavami, vključno z osteoporozo, prirojenimi okvarami, degeneracijo makule in nekaterimi vrstami raka. Boli ne in na prvi pogled ga niti ne zaznamo.VEČJA POMEMBNOST OD HOLESTEROLA

V večini primerov zdravniki ne bodo razmišljali o testiranju za homocistein, čeprav bi lahko svoje bolnike zdravili na podlagi tega podatka in je pravzaprav večinoma celo važnejši od ravni holesterola (še posebej, ker je mejo umetno dvignila farmacevtska industrija). Žalostno je, da le redki vedo kakšno funkcijo ima podatek homocisteina.


ZAKAJ ZDRAVNIKI NE PREVERIJO HOMOCISTEINA?

Mnogi zdravniki še vedno spremljajo klasične dejavnike tveganja za srčni napad in kap (npr. Visok LDL in trigliceride in nizek HDL), ki so povezani z lipidi, kot zlati standard, na katerem temeljijo preventivni ukrepi, kot je priporočilo, da jemo margarino (???) ali zdravljenje s statini, ki uničujejo vse maščobe, uključno s tistimi, brez katerih naši možgani preprosto ne delujejo.


Še vedno ne upoštevajo dejstva, da v mnogih primerih visoka raven homocisteina v krvi napoveduje tudi tveganje za žilne bolezni in možgansko kap, zlasti pri starejših.


Raziskave so pokazale …

Dr. Kilmer McCully je prvič opisal povezavo med homocisteinom in aterosklerozo leta 1969. Njegova teorija se je naredila resen pretres med člani fakultete Medicinske šole Harvardske univerze, kjer je poučeval in raziskoval. McCullyjeva revolucionarna teorija postavlja pod vprašaj splošno sprejeto »teorijo lipidov« o srčnih boleznih, ki so jo njegovi kolegi preprosto raje obravnavali. Glavni zdravniki so v sedemdesetih letih prezrli McCullyjeve revolucionarne raziskave in tako je preprosto še danes. Ravni LDL (zlasti povišane ravni oksidiranega LDL) ostajajo pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja, vendar ima več kot polovica vseh žrtev srčnega napada raven holesterola v krvi v normalnem območju.


Farmacevtska industrija spodbuja zdravnike, da predpišejo visoko donosna zdravila za zniževanje lipidov za preprečevanje srčnega napada ali kapi pri bolnikih s tveganjem. Na drugi strani pa preprosto ni nikakršne vneme, da ne rečem, da obstaja popolna ignoranca do predpisovanja prehranskih dopolnil, ki delujejo!!! Prav tako ni veliko možnosti, da bodo predstavniki prodaje zdravil povedali zdravnikom, da je bioaktivna oblika folne kisline – B9, imenovane tudi 5-MTHF (5-metiltetrahidrofolat), sedaj na voljo kot prehransko dopolnilo brez recepta.


Nekatere države so zaradi kroničnega pomanjkanja folne kisline (B9 v obliki folata 5-MTHF) in predvsem, da bi zavarovali degeneracije pri novorojenčkih, uvedle politiko dodajanja tega vitamina v žitnih produktih. Po nekaj letih, so statistični podatki o zdravju novorojenčkov pričakovano pokazali velik napredek, kot dodana vrednost pa se je nepričakovano znižala tudi umrljivost, povezana s kapjo. To je bilo davnega leta 1998.


Možganska kap je tretji največji vzrok smrti na svetu, ki je zaostajala za srčno-žilnimi boleznimi in vsemi oblikami raka, celo v Sloveniji.


 Medtem so študije pokazale še več. Ugotovili so celo, da ima 12 do 47 % bolnikov s koronarno, cerebralno ali   arterijsko trombozo zmerno do srednje povečano koncentracijo homocisteina.   Neodvisni dejavnik tveganja pomeni, da je povečana koncentracija   homocisteina v plazmi lahko povzročiteljica aterosklerotičnih sprememb.

 Rešitev je na dlani

 Koncentracija homocisteina v plazmi je odvisna od hrane in vsebnosti folne   kisline ter od vitaminov B6 in B12 v njej. Zato so strokovnjaki poskušali   zmanjšati koncentracijo homocisteina z dodajanjem posameznih vitaminov.   Ugotovili so, da sam vitamin B6 nima vpliva, dodajanje vitamina B12 zmanjša   koncentracijo homocisteina za 15 %, sama folna kislina za 25 do 42 %,   kombinacija folne kisline z vitaminom B12 pa še za dodatnih 32 do 50 %.   (povzetek študije Life Extension, doktor Roberta Haasa)


Kaj bo dalo najboljše rezultate?

Ker ne vemo kakšna je naša absorpcija, je najbolje, da se prve tri odmerke vseh treh vitaminov dozira preko infuzije, potem pa se nadaljuje oralno s predpostavko, da jemljete B9 v folatni obliki(5-MTHF) in sicer v pršilu, B12 pa v obliki metilkobalamina, v pršilu. Revitalizer je preparat, ki vsebuje še dodan B 6 in je zato idealen preparat, ki daje merljive rezultate.

Kako se bere izvide homocisteina?

Referenčne vrednosti so od 5,08 – 15.39 μmol/L in to je kar velik razpon. Funkcionalna medicina pa to obravnava malo drugače. Cleveland klinika, kot velika avtoriteta ima za mejno, še komaj sprejemljivo vrednost: 7,9 μmol/L. Tudi laboratoriji se razlikujejo, serumi se razlikujejo, zato prepustite branje izvidov strokovnjaku.