STE ŽE SLIŠALI ZA METILACIJO?METILACIJA

 

KAKO DELUJE, KAKO JO OPTIMIZIRAMO, KAKO DIAGNOSTICIRAMO KAJ JEMO IN KAKO PROCES UNIČUJE STRES PA V NADALJEVANJU.KAJ POGANJA IN KAKO DELUJE?

Metilacija je eden najpomembnejših biokemičnih procesov, ki vključuje prenos aktivne metilne skupine med molekulami in določa aktivnost genov, kar vpliva najmanj na proces staranja, če že preskočimo veliko verjetnost, da zbolimo za kakšno od kroničnih bolezni ali rakom. 

 

Metilacija je potrebna za delitev celic, sintezo DNK in RNK, zgodnji razvoj CNS, ekspresijo genov, diferenciacijo imunskih celic, modifikacijo, sintezo in presnovo nevrotransmitorjev, porabo presežka histamina, razstrupljanje in funkcije jeter, čiščenje motilcev hormonov, celično energijsko presnovo, sintezo maščob in tvorbo mielinenske ovojnice(zaščitnega plašča) perifernih živcev.

Metilacija DNA ima tudi ključno vlogo v epigenetiki, pri čemer določa, kateri geni so vklopljeni ali izklopljeni. Ti vzorci metilacije se lahko prenesejo in vplivajo na izražanje genov naslednjih generacij. Na srečo nanje lahko vplivajo tudi prehrana in okoljski dejavniki.

 

Če povemo bolj preprosto!

Slaba metilacija lahko povzroča:

 OKRNJENO DELOVANJE ŽIVČNEGA SISTEMA

Depresijo, odvisnosti, slabši spomin, neaktivnost, slabo motivacijo, pomanjkanje energije, fokusa … Vse to je le del delovanja nevrotransmitorjev.

 

 

SLABO SINTEZO DNK IN EKSPRESIJO GENOV
Z nepravilnim razvojem DNKja vplivamo na dedne in degenerativne bolezni, kot so rak in hitrejše staranje.

 

 

 
NIZKO CELIČNO ENERGIJO - ATP

Pomanjkanje celične energije privede do kronične utrujenosti, slabe vzdržljivosti, nizkega srčnega utripa, slabše regeneracije celic in posledično anomalij.

 
POSLABŠANO DELOVANJE JETERNIH FUNKCIJ

Sem sodi celoten proces detoksa, kar pomeni, da je telo preobremenjeno s toksini in s tem s prostimi radikali. Ti pa so glavni krivci za slab razvoj celic, oksidacijo organizma, staranje in splošno slabo počutje. Nepravilna pretvorba hormonov (estrogen, vitamn D, ščitnica) povzroča resne zaplete v zdravju.

 SLAB METABOLIZEM MAŠČOB

Tvori se oksidirana maščoba ali takoimenovana bela maščoba, ta pa nam ne služi kot energija, temveč deluje kot smrtonosna maščoba, ki nas redi in je nevarna za delovanje srca ter ožilja.

 

SLABO PORABO HISTAMINA - ALERGIJE

Histamin, ki ostaja povzroča alergije, te pa se kažejo na različne načine. Značilni simptomi so: kihanje, izcedek iz nosu, zamašen nos, astma, vročinski oblivi, prebavne težave, glavoboli - predvsem migrene, boleča menstruacija, aritmija, srbečica, atopični ekcem.

 

 

 

 

GENSKO NEPRILAGOJENI

Na žalost ima več kot 60% ljudi genetsko mutacijo, ki onemogoča telesu, da bi proizvedel dovolj metilne oblike folata ali vitamina B12. Poleg tega, če že nimamo prirojene napake, je poraba hranil, potrebnih za metilacijo ogromna pri dolgotrajnih stresih, velikih športnih obremenitvah, nepravilni prehrani, veganstvu …


DIAGNOSTIKA MOŽNA TUDI SKOZI MINERALOGRAM

Ko je stikalo za metilacijo izklopljeno številnih pomembnih molekul ni mogoče učinkovito proizvesti in nam lahko primanjkuje. Poglejmo katerih prepotrebnih nutrientov telo ne dobi dovolj:

• Glutation

• Koencim Q10

• Melatonin

• Serotonin

• Citrulin / Arginin

• Adrenalin

• L-Karnitin

• Cistein

• Taurin

 

Osnovni markerji oslabljene metilacije vključujejo nizke folate, nizek  B12, alergijska stanja, povečano potrebo po antocianidinih in sulforfanu ter visoke serumske vrednosti homocisteina. Vse to, vključno z zgoraj naštetimi nutrienti, razen homocisteina, lahko vidimo tudi iz podrobne analize iz las – epigenetskemu testu, ki jo naši strokovnjaki z razširjenim znanjem razčlenijo in naredijo pacientu potreben program.
PROTOKOL ZA IZBOLJŠANJE DELOVANJA METILACIJE
URAVNOTEŽITE METILACIJO S POMOČJO METILACIJSKIH ADAPTOGENOV!!!

"Adaptogen" je rastlinska spojina, ki v biokemični poti spodbuja naravno ravnovesje telesa in vrača telo v homeostazo. Izraz "metilacijski adaptogen" je prvič izumil dr. Michael Stone v Oregonu in opisuje katero koli spojino, ki pomaga obnoviti metilacijsko ravnovesje, tako da spodbuja  metilacijo in zavira hiper metilacijo.

Metilacijski adaptogeni:

Kurkumin, HCL - betan, antocianidini, kvercetin, rosmarinsko kislino, likopen in sulforafan. Ta fito hranila najdemo v prehrani z veliko hranilnih snovi, vendar je pri nekaterih bolnikih lahko koristno dodatno dopolnjevanje.

Hranilne snovi za metaliziranje:

Obstaja sedem posebnih hranil, ki pomagajo ciklu metilacije doseči optimalno delovanje, tudi če ima posameznik genetsko mutacijo, ki upočasni cikel metilacije.

1. 5-MTHF (aktivni folat B9)
2. Metilkobalamin (aktivni vitamin B12)
3. Piridoksal 5-fosfat (aktivni vitamin B6)
4. Riboflavin 5-fosfat (aktivni vitamin B2)
5. Magnezij
6. Betain (HCL)
7. Vitamin D

Pravilna metilacija je vpletena v toliko sistemov v našem telesu, da jo pogosto spregledamo, kar lahko močno vpliva na to, kako dobro deluje. Če vas skrbi, da imate težave z metilacijo pridite na analizo z mineralogramom.

Sedem bistvenih hranljivih snovi za metaliziranje:

Obstaja sedem posebnih hranil, ki lahko pomagajo ciklu metilacije doseči optimalno delovanje, tudi če ima posameznik genetsko mutacijo, ki upočasni cikel metilacije.

1. 5-MTHF (aktivni folat)
2. Metilkobalamin (aktivni vitamin B12)
3. Piridoksal 5-fosfat (aktivni vitamin B6)
4. Riboflavin 5-fosfat (aktivni vitamin B2)
5. Magnezij
6. Betain (znan tudi kot trimetilglicin)
7. Vitamin D


Pravilna metilacija vpliva na toliko sistemov v naših telesih, da jo pogosto spregledamo, kar lahko močno vpliva na to, kako dobro deluje vaše telo. Če mislite, da je vaš metilacijski cikel moten, se prijavite na posvet 041328218.
 

Podpora črevesja

Morda boste presenečeni, ko slišite, da bakterije igrajo vlogo v ciklu metilacije. Številni bifido bakterije so proizvajalci folatov, drugi bakterijski sevi, kot so laktobacili, pa so porabniki folatov. Disbioza črevesja lahko torej privede do hipo- ali hipermetilacije. Obnavljanje zdrave mikrobiote črevesja lahko privede nazaj v metilacijo. Pri pomanjkljivi metilaciji tako iz prehrane najprej odstranimo vse mlečne izdelke, kislo zelje, sladkor, vso okisano zelenjavo in fermentirane izdelke (vem, vsi jih hvalijo, vendar se jih včasih moramo izogniti).


Zmanjšajte strupe iz okolja in STRES

Če je metilacije premajhna, se lahko metili pretirano porabljajo so zato lahko odgovorni toksini iz okolja, velik vnos histamina, visoki estrogeni, akutni ali kronični stres ter kronična okužba ali imunski izzivi. Ob tem lahko rečemo, da je stres ogromen porabnik vitamina B12 in folate, zato se tudi pacienti, ki se jim te sestavine dodaja hitro počutijo bolje. Najboljšo absorpcijo, ki je motena zaradi nenehnega delovanja simpatičnega živčnega sistema (sistem porabe), dosežemo z intravenoznimi terapijami.


Katera zdravila so veliki zaviralci metilacije?

Zdravila, ki motijo metilacijo, vključujejo valprojsko kislino (nekateri epileptiki), holestiramin (zdravila za uravnavanje holesterola) , kontracepcija, PPI (inhibitorji protonske črpalke za zmanjšanje tvorbe želodčne kisline) in antibiotiki. Dušikov oksid, ki ga nekateri bolniki dobijo pri zobozdravniku, je znan oksidant kobalamina (B12). Torej velja opozorilo, da se ob the zdravilih obvezno jemlje tudi metilne oblike B9 (folat) in B12 (metil kobalamin).


Uravnotežite metilacijo z metilacijskimi adaptogeni!!!

"Adaptogen" je rastlinska spojina, ki v biokemični poti spodbuja naravno ravnovesje telesa in vrača telo v homeostazo. Izraz "metilacijski adaptogen" je prvič izumil dr. Michael Stone v Oregonu in opisuje katero koli spojino, ki pomaga obnoviti metilacijsko ravnovesje, tako da spodbuja  metilacijo in zavira hiper metilacijo.

Metilacijski adaptogeni:

Kurkumin, HCL - betan, antocianidini, kvercetin, rosmarinsko kislino, likopen in sulforafan. Te fitohranila najdemo v prehrani z veliko hranilnih snovi, vendar je pri nekaterih bolnikih lahko koristno dodatno dopolnjevanje.