KAJ POMENIJO IN KAKO JIH RESNIČNO IZPLAVLJAMO!
TEŽKE KOVINE NAS DOBESEDNO VLEČEJO K TLEM!

Zastrupitev s težkimi kovinami je veliko bolj pogosta, kot pa si dovolimo priznati in če mislite, da za vas to ne velja, ker niste izpostavljeni težkim kovinam, pomislite še enkrat. Če redno jeste ribe, imate v zobeh amalgamske zalivke, ste že bili kdaj cepljeni, ste dobili narkozo, pijete onesnaženo vodo, obdelujete zemljo na konvencionalen način, delate v industriji ali farmaciji ipd., je zelo verjetno, da je v vašem organizmu precejšnja količina težkih kovin.

Na dejavnike iz okolja skoraj ne moremo več vplivati. Hlapi svinca, voda polna farmacevtskih in industrijskih odpadkov, cepiva, zobne plombe iz amalgamov, velike ribe iz oceanov, … Povsod so težke kovine. Ste vedeli, da kit vsebuje toliko težkih kovin in radioaktivnih delcev, da bi moral veljati za nevaren, toksičen odpadek!Poleg naravnega popuščanja ravni hormonov, ki poteka ob procesu staranja, so ravno strupi iz okolja – še posebej težke kovine glavni dejavniki prehitrega in degenerativnega staranja. Prav zato je ena prvih, preventivnih ukrepov za ohranjanje zdravja in preprečevanja bolezni kelacija.

V zadnjih dvajsetih letih se je nevarnost izpostavljenost svincu, živemu srebru in drugim težkim kovinam dvignila na nivo epidemije. Zato so agencije, kot je Komisija za varovanje potrošnikov, začele regulativno spremljati vnos teh, za zdravje škodljivih snovi v hrani. Seveda pa to še zdaleč ni dovolj. Kljub povečanim predpisom nas težke kovine spremljajo dobesedno na vsakem koraku.

Nevarnosti strupov ne smemo presojati le po njihovem specifičnem delovanju, temveč bolj po njihovim dolgoročnim učinkom. Zastrupljeni bo imel strupe, ki izzovejo hitre značilne pojave (npr. drisko z bruhanjem) in se potem izločijo in nevtralizirajo, za bolj neprijetne. Mnogo manj pa mu bodo mar strupi, ki takšnih pojavov ne izzovejo, ostanejo pa v telesu in na dolgi rok povzročajo degenerativne ali zahrbtne bolezni.

Prav težke kovine so eden temeljnih vzrokov za:
• nastanek raka,
• bistveno prispevajo pri tumorjih možganov (tudi malignih),
• okvare ščitnice,
• pomanjkanje energije,
• alergije,
• nevrološke bolezni,
• osteoporozo,
• avtizem,
• psihoze,
• Alzheimerja,
• demenco in Parkinsovo bolezen …

Težke kovine so že v minimalnih količinah zelo nevarne, vendar jih medicina prepozna samo v primeru resnično akutne zastrupitve. Izplavljajo pa se najučinkoviteje in klinično dokazano s kelatorji; aminokislinami, ki nase vežejo težke kovine in jih telo na ta način najlažje in najtemeljiteje izloča iz telesa. Ker se lahko nalagajo globoko v tkivih in kosteh je prehitro in invazno izplavljanje lahko nevarno in povzroča še večje zastrupitve, zato je potrebna res temeljita, sicer dolgotrajnejša, vendar ne preveč agresivna kelacija.
Želimo namreč, da pacient ne čuti posledic detoksikacije v obliki glavobolov, pomanjkanja energije, alergij … Zato je najvarnejši način oralni, tekoči kelator v kombinaciji z glutationom, vitaminom C in minerali, ter v zadnji fazi, za odpravljanje posledic zastrupitve še s karnozinom.
KAKO DELUJEJO TEŽKE KOVINE?

Medtem ko akutna toksičnost težkih kovin vključuje en sam primer zastrupitve, pogosto v industrijskem okolju, je kronična toksičnost težkih kovin zapleteno stanje. Na videz ga ne opazimo, kljub temu pa nam sistematično izpodkopavajo zdravje.
Zaradi teže, ki jo imajo kovine, izpodrivajo minerale iz kosti, kar pomeni, da imamo v kosteh težke kovine in posledično osteoporozo, v krvi pa presežek kalcija in obloge žil, ter kalcinacije sklepov, žolčne ali ledvične kamne. S svojo »težo«, pa zasedejo tudi ves prostor okoli celice in tako do nje ne pridejo več življenjsko pomembna hranila, celica pa je zato v zelo slabem stanju. Možgani, kot najbolj požrešen organ (tisti majhni klobčič porabi več kot 30% kisika), nase potegnejo dobro in slabo. Ob tem pa je to edini organ v telesu, ki nima svoje lastne čistilne naprave, ki je razvejana po vsem telesu, le do možganov ne seže. Kot veste, se limfni sistem konča pri glavi. Edino čiščenje se odvija čez noč in s pomočjo melatonina, ki je, poleg tega, da nas uspava, še najmočnejši antioksidant našega telesa. Vendar pa je tu še slaba novica! Če ne spite med enajsto in eno ponoči, se le ta ne vključi v proces čiščenja. In še slabša novica je, da ob visokem stresnem hormonu kortizolu tudi ne deluje. NO, zdaj veste zakaj so vaši možgani iz dneva v dan bolj in bolj obremenjeni – zastrupljeni s težkimi kovinami.

To pa še ni vse. Kovine vplivajo še na številne druge procese. Encimski katalizatorji - elementi v telesu, ki spodbujajo bistvene celične procese – po navadi vključujejo določeno raven mineralov. Od njih pa je odvisno naše psiho-fizično zdravje. Lahko jih dodajamo, lahko se trudimo na vse načine, vendar pa, dokler ne očistimo celice težkih kovin, se minerali zastonj zaletavajo v neprebojen ščit. Zato je prva in prava izbira program s kelacijo težkih kovin.

KAKO LAHKO NAREDIMO TEST TEŽKIH KOVIN?

Ker so kovine težke in večkrat ležijo tudi v kosteh, naš organizem pa jih ni sposoben izločiti po normalnih poteh, jih z urinskim testom ne zaznamo. Edina, verodostojna oblika je pregled iz las – mineralogram, ki pokaže težke kovine, kemikalije, zajedalce, kandido … in pa vse, kar organizmu primanjkuje. Od vitaminov, mineralov, aminokislin …, vse skupaj več kot 800 različnih dejavnikov, ki pomembno vplivajo na delovanje našega telesa. Med samo kelacijo pa že lahko vidimo ali je telo sposobno izplavljanja in s katero kovino smo obteženi.Detoksikacija ali "kelacija" je prvi in še vedno, poleg nadomeščanja hormonov, najpomembnejši element vsakega pristopa proti staranju.KAKO VPLIVAJO NA NAŠE ZDRAVJE POSAMEZNE KOVINE?

Izpostavljenost ARZENIJU je na primer povezan z utrujenostjo, izgubo las, glavoboli, anemijo, izpuščaji kože, zmanjšano produkcijo rdečih in belih krvničk, srčno aritmijo, okvare ožilja, hipo pigmentacijo, ter dermatitisom. Je dokazano genotoksičen in rakotvoren in lahko že v majhnih količinah povzroča hude posledice.

KADMIJ povzroča toksične učinke na ledvice, okostje in dihalni sistem in uradno sodi med rakotvorne faktorje. Lahko se vgradi v posameznikovem sistemu in ostane v tkivu več let. Ta mineral zmanjša občutek za vonj. Na splošno je prisoten v okolju na nizki ravni. Toda človeška dejavnost je močno povečala te ravni.

Izpostavljenost SVINCU lahko ovira zdravo delovanje možganov in škoduje živčnemu sistemu. Pri otrocih lahko prekomerno svinec ovira razvoj kognitivnih funkcij, kar povzroča poznejše težave pri učenju in resne psihične težave, ki jih velikokrat zamenjamo za psihoze. Vendar pa je ta mineral povezan tudi z anemijo, zmanjšanimi senzoričnimi sposobnostmi in povečano količino sline s posebnim kovinskim okusom.

AMALGAMSKE ZALIVKE, CEPIVA IN ŽIVO SREBRO so pod drobnogledom številnih raziskav, ki so pokazale, da ima kar 95 odstotkov ljudi z obolenji centralnega živčnega sistema (npr. multipla skleroza, epilepsija, paraliza, migrene) v svojih zobeh amalgamske zalivke. V cepivih se živo srebro uporablja kot sestavina konzervansa timerosala, ki je še vedno prisoten v veliki količini vseh vrst cepiv, tudi v otroških. Ker je otroški živčni sistem še posebno občutljiv za učinke živega srebra, so strokovnjaki začeli s cepivi povezovati skokovito naraščanje avtizma in drugih motenj v razvoju živčnega sistema.

Kot drugi elementi tudi ALUMINIJ na različne načine prehaja v telo in se v njem kopiči, pri čemer lahko povzroča osteoporozo, izjemno živčnost, anemičnost, glavobole, zmanjšano delovanje jeter in ledvic, pozabljivost, motnje v govoru in izgubo spomina. Strokovni krogi ga zelo pogosto povezujejo tudi z Alzheimerjevo boleznijo (pri obolelih za njo so v živčnih celicah možganov našli tudi do 4-krat večjo količino aluminija od povprečne). Če se želite izogniti zastrupljanju z aluminijem, lahko najprej odstranite iz vaše kopalnice vse antiperspirante. Aluminij namreč v njih pomaga preprečevati potenje, pri tem pa ga vaša koža brezskrbno vsrkava vase in pošilja dalje v kri. Običajni deodoranti so glede tega boljša izbira, vendar pa se v njih lahko znajdejo druge škodljive snovi, zato bo najbolje, da poiščete certificirano naravne izdelke. Drugi najpogostejši vir zastrupitev je žal – voda. Če domujete na območjih z večjo verjetnostjo prehajanja aluminija v pitno vodo, je zato priporočljivo, da svojo vodo preverite s testom težkih kovin. Aluminij pa se lahko v vaše telo pretihotapi tudi iz kuhinjske posode in pločevink, folije za živila, gelov za tuširanje in zobnih past, pecilnih praškov in »obogatene« hrane (npr. peciva, rafinirana moka, obdelani siri in celo navadna kuhinjska sol, ki vsebuje sredstvo proti sprijemanju).


KELACIJA JE EDINI PRAVI NAČIN RAZSTRUPLJANJA

Kot smo že omenili je kelator aminokislina, ki veže in odplavlja težke kovine. Najvarnejša oblika je tako imenovan kelator EDTA, medtem ko pri ostalih lahko pride do neželenih zapletov. Vnašamo ga oralno, kar traja najmanj 100 do 150 dni. Najuspešnejši protokol vsebuje za boljši učinek v prvem delu še glutation, ki naravno pomaga pri vseh vrstah detoksa, ob tem pa je tudi eden najmočnejših antioksidantov in organizma ne oslabi, kar je pri vseh vrstah razstrupljanja pogost stranski učinek. Ker kelator nase veže tudi minerale, le te dodajamo ob vseh postopkih keliranja. Tukaj sta najpomembnejša kalcij in magnezij. Za dvig energije in proti oksidativnemu stresu, ki je ob čiščenju še toliko večji in lahko povzroča glavobole, nespečnost ali vpad energije, se dodaja tudi lipoomska oblika vitamina C. V drugem delu navadno zamenjamo glutation s karnozinom. Njegova naloga je, da popravi škodo, ki so jo telesu naredili strupi, ob tem pa polni sleherno celico z novimi zalogami kisika in s tem daje energijo. Ob kelaciji pa ne izplavljamo samo težkih kovin, temveč čistimo poapnenje žil. V Novi Zelandiji vsakega bolnika, preden bi mu operativno čistili žile najprej kelirajo. Kar 90% pacientom potem operacija ni potrebna! Zaradi boljše cirkulacije in neobremenjenih celic je zdravljenje z EDTA kelacijo pokazalo tudi kognitivne izboljšave, konkretno pri izboljšanju spomina; zajezitvi diabetične gangrene, zmanjšanju degeneracije makule, izboljšanju vida in izboljšanju funkcije srca.
Detoksikacija ali "kelacija" je prvi in še vedno, poleg nadomeščanja hormonov, najpomembnejši element vsakega pristopa proti staranju.