Ga res dobimo dovolj od sončka?

VITAMIN DNajprej, kar moramo vedeti je, da je to pravzaprav prohormon in zato ima tudi močan vpliv na vse naše žleze. Vemo, da je mastno topen vitamin in zato potrebujemo za njegovo absorpcijo dobro pretvorbo maščob, oziroma, če smo natančni, potrebujemo dober žolčnik, ki pomaga razbiti maščobe, povečamo ga z grenkobo; drugi faktor je dober pankreas in encimi, potem pa mora delati še tanko črevo. Da se vitamin D dobro uskladišči jemo zraven tudi magnezij, sicer nas bo pri resnih dozah bolela glava.

Vitamin D ni le zato, da se kalcij vgrajuje v kosti in ne tava po celem telesu, kar povzroči kalcinacije žil, sklepov, možganov – Alzhaimer, Parkinsonova, slab spomin, nihanje razpoloženja in depresije; medceličnine, kar občutimo kot bolečine v mišicah; temveč je obvezen sopotnik tudi številnim drugim obolenjem, če si želimo izboljšati in predvsem ohraniti zdravje. IN ZDAJ JE ZIMA! Sonce je naš najboljši vir vitamina D, to je neizpodbitno dejstvo. Ni pa nujno, da ta vitamin pride do skladišča. Če smo predebeli se razgubi v maščevju in zato potrebujemo višje doze! Če smo presuhi, se nima kam skladiščiti in spet potrebujemo višje doze. Če ste temne polti potrebujete vitamina več in prej občutite pomanjkanje.


KOLIKO NA DAN?

Za odrasle osebe 4000 IU, za vse, ki imajo avtoimuna obolenja, pretirano maso maščobe ali slabo absorpcijo pa se priporoča intramuskularno dodajanje D3.


ZAKAJ POTREBUJEMO VITAMIN D?

Pomanjkanje lahko pri otrocih povzroči izgubo kalcija iz kostnega tkiva ter tako trajno škodo, kot na primer deformacije lobanjske kosti in hrbtenice, ukrivljene noge, deformacije čeljusti, napačno postavljene zobe in madeže v sklenini. Pri odraslih sta prva znaka pomanjkanja mišična šibkost in zmanjšana odpornost proti okužbam. Pri dolgotrajnem pomanjkanju pride do zmehčanja kosti ali osteomalacije in posledičnih spontanih zlomov.

Pomanjkanje vitamina D je povezano s povečanim tveganjem za motnje razpoloženja, vključno z depresijo, sezonsko depresijo (znano kot "zimski blues"), pojav PMS izbruhov, nespečnostjo in anksioznostjo.

Nizke ravni vitamina D lahko vplivajo tudi na pravilno proizvodnjo testosterona in estrogena, kar vodi v neravnovesja, ki lahko povzročijo številne neželene simptome.

Vitamin D je povezan tudi z učenjem, slabšim sposobnostim odločanja in nalogah, ki zahtevajo osredotočenost in pozornost.


KATERA STANJA IZBOLJŠUJEMO Z VITAMINOM D?

• Pri vseh boleznih povezanih z čvrstostjo kosti, saj vitamin D pomaga vezati kalcij v kosti, pri čemer je potrebna kombinacija: vitamina D, magnezija in vitamina K, ter MSMja (organsko žveplo). Tudi pri zlomih in poškodbah ali težavam pri rasti.

• Za krepitev in regulacijo imunskega sistema. V to sodi šibak imunski sistem ali avtoimuno stanje ali pa določene oblike raka. Največ študij je narejenih na raku dojk.

• Dodajanje vitamina D v menopavzi preprečuje nihanja razpoloženja in vročinske oblive, pomaga pa tudi pri uravnavanju menstrualnih ciklusov in za plodnost.

• Deluje kot vitamin sreče, uravnava sezonska razpoloženja, depresijo in dviguje neurotransmitorje.

• Pri bolnikih z arterosklerozo – poapnenjem žil je nujno uravnavanje kalcija, da se ta ne nalaga na stene. Priporoča se kombinacija vitaminov D, K in magnezija, da gre kalcij v kosti in ne na žile, poleg tega, pa še B9 in B12, da se zniža homocistein. S tem preprečimo oblogam, da bi se sploh prijele na stene žil. Ker deluje protivnetno je kalcij primeren dodatek pri drugih kardiovaskularnih boleznih.


KATERE BOLEZNI SO IZREDNO VELIKI PORABNIKI VITAMINA D?

Vsako stanje v telesu, ki ni v ravnovesju, zahteva več določenih hranil, da bi se telo lahko čim bolje regeneriralo. Bolezni ledvic in jeter zmanjšajo količino encimov, ki jih potrebujemo zato, da se tvori pravilna oblika vitamina D, ki ga telo lahko uporabi.

Cistična fibroza (bolezen kalcinacije pljuč), Kronova bolezen, celiakija, multipla, Hašimoto in vsa ostala avtoimuna obolenja, vključno s prepustnostjo črevesja, pomenijo slabo absorpcijo črevesja in s tem minimalno sposobnost zadostne dobave vitamina D. Ob tem se pojavi še problem, da ravno ta bolezenska stanja potrebujejo ekstra vnos tega vitamina, ki zmanjšuje vnetna stanja, kar avtoimune so.

Če je vaš index maščobe v telesu višji kot 30 vaše maščobne celice zadržujejo vitamin D in ga ne spustijo v krvni obtok.

ŽELIM KUPITI  VITAMIN D V AKCIJI 1+1=3

Cena 30€KAKO UGOTOVIMO VSE VITAMINE IN NAJDEMO POVEZAVE za določene šibke točke? 

S pomočjo mineralograma dobimo:

 - 17 vitaminov
 - 16 mineralov
 - parametre treh esencialnih maščobnih kislin
 - 13 aminokislin
 - obremenjenosti s težkimi kovinami
 - v0pliva različnih sevanj na celico
 - antioksidantov
 - mikrobiološkega stanja
 - intolerance na živila


Poleg analize dobili tudi navodila kako naprej.

Celoten individualni program na več kot 40 ih straneh in posvet s strokovnjakom.

ŽELIM SE NAROČITI NA MINERALOGRAM

Cena 110€