Če želite vedeti ali vaše telo potrebuje podporo?ZDRAVILO ZA AVTOIMUNOST – Low dose Naltrekson (LDN)

Medtem ko je Naltrekson primarno namenjen odvisnosti od opioidov, je zdravnik v New Yorku, dr. Bernard Bihari, ugotovil, da je LDN, ko ga jemljemo v veliko nižjem odmerku, pokazal koristne rezultate pri bolnikih z avtoimunskimi boleznimi. Zato je navedeno ime nizkega odmerka Naltreksona (LDN).


Ti nizki odmerki dejansko povečajo raven endorfinov v telesu. Delno blokirajo vaše opioidne receptorje, kadar so ravni endorfina običajno najvišje (okrog 3 am do 4 am). To signalizira možganom, da so vaše ravni nizke, zato poveča proizvodnjo endorfinov in poveča vaše splošne ravni. Učinki so lahko koristni za avtoimunske bolnike, ker imajo endorfini pomembno vlogo pri modulaciji imunskega sistema. Avtoimunskih bolniki imajo običajno nižje koncentracije endorfinov kot ljudje brez avtoimunosti.


Nihče ne ve natančno, kako endorfini pomagajo pri uravnavanju imunskega sistema ali zakaj so pri avtoimunskih bolnikih zmanjšani, čeprav so študije pokazale protivnetne koristi in zmanjšanje simptomov pri bolnikih s kronovo, multiplosklerozo, hašimotom in fibromialgijo, ki so bili zdravljeni z LDN. V praksi je zabeleženih veliko o uspehu pri bolnikih, ki so dosegli odlične rezultate z uporabo nizkega odmerka Naltreksona, kot zdravila pri avtoimunskih obolenjih. 


LDN se lahko uporablja za katerokoli avtoimunsko bolezen, čeprav je bilo zdravilo običajno najbolj učinkovito pri bolečinah.


Kdo vam ga lahko predpiše?

Zdravilo za avtoimunost – Low dose Naltrekson (LDN)Zdravnik, ki pozna protokol LDN doziranja in, ki vas bo varno spremljal skozi proces. Vsekakor je potrebno narediti krvne analize pred začetkom in pred vsakim dvigom doze LDN. Obstajajo poročila, da je LDN tako učinkovit pri bolnikih z zdravilom Hashimoto, da hitro zmanjša protitelesa in obnovi delovanje ščitnice, kar zahteva zmanjšanje dodatnega hormona ščitnice. Pri pacientih s hašimotom je to še kako pomembno, saj lahko zaradi znižanja vnetnih faktorjev pride do hipertiroizma oziroma preaktivnega delovanja ščitnice. V tem primeru je potrebno zdravila za zdravljenje ščitnice znižati. LDN nekateri sami drobijo in naredijo raztopino, saj se v Sloveniji ne dobi že prirejenih nizkih doz, temveč samo v 50mg obliki. Veliko bolj varno je, če doktor napiše recept za magistralno (posebej za vas prirejeno zdravilo) in ga naroči v za to specializirani lekarni v tujini. V ambulanti Futuristic Life vam to predpiše naša doktorica funkcionalne in interne medicine.


Kakšna je verjetnost, da se vam vnetni faktorji in ostali znaki bolezni znatno zmanjšajo?

Raziskave kažejo, da pri 57% pacientih simptomi vnetja praktično izzvenijo, imunski sistem ponovno vzpostavi ravnovesje, 35% občuti vsaj delno izboljšanje, prenehanje bolečin, psihično stabilnost, pri ostalih pa ne deluje. Izboljšanje se potencira z zdravim življenjskim slogom in protivnetno dieto.


Kako jemati naltrekson z nizkimi odmerki? 

Terapevtski odmerek nizkega odmerka Naltreksona za avtoimuna stanja je običajno nekje med 2 mg - 4,5 mg. Pri začetku uporabe LDN-ja se uporabljata dva glavna protokola - počasnejši, bolj nežni protokol, ki se začne pri 1,5 mg, in hitrejši protokol, ki se začne pri 2 mg. Običajno se uporablja hitrejši protokol. Bolnik prve dva tedna jemlje 2 miligrama, poveča dozo na 3 mg in po dveh tednih poveča odmerek na 4 mg.


Kdaj?

Najbolje je, če vzamete LDN ob 21. uri. Jemanje v tem času omogoča, da je zdravilo najmočnejše ob 4. uri, ko je raven vaših endorfinov najvišja. LDN bo delno blokiral vaše opioidne receptorje in jih čez čas sprostil. Porast endorfinov pa bo kasneje modulirala vaš imunski sistem.


Ali obstajajo stranski učinki LDN?

Praktično ni nobenih stranskih učinkov LDN. Nekateri ljudje poročajo o živahnih sanjah in / ali težavah s spanjem. Tisti z multiplo sklerozo včasih poročajo o mišičnih krčih. Običajno se pojavijo pri višjem odmerku od 4,5 mg, v tem primeru priporoča zmanjšaje odmerka na 2 - 3 mg. Če imate težave s spanjem, lahko vzamete dodatek melatonina. LDN lahko vpliva na katerokoli opioidno zdravilo, ki ga jemljete za zdravljenje bolečine. Boste želeli vzeti ta zdravila stran od LDN in delo s svojim zdravnikom, saj boste morda morali povečati odmerek vaših zdravil proti bolečinam.