Sonja, 53 let, samostojna podjetnica

ZGODBA PACIENTKE, KI JE DOBILA ZASTRAŠUJOČE IZVIDE!

Prišla sem z zelo zagnano prijateljico, ki me vedno prepriča v neko novo vrsto medicinskih odkritij. Sama sem zelo nezaupljiva, res ne delam praktično nič na preventivi, zdravnikov pa se v velikem krogu izogibam. Zadnje čase sem v grlu čutila nekak knedelj in sem si dala slikati vrat kar iz obeh strani in, ker sem v petdesetem letu sem slikala tudi dojke, ki pa so bile po menopavzi precej boleče. Moram priznati, da me je dr. Zore resno prestrašil. Vse kar je slikal je bilo slabo. Na ščitnici je pokazalo eno veliko cisto, na vratu zadaj mi je pokazal znake avtoimune bolezni, dojke pa so bile tudi polne cist. Rabila sem dobesedno kozarec vode, da sem prišla k sebi.

Doma sem še enkrat vse premislila in se odločila, da diagnozi ne verjamem, saj je res malo verjetno, da bi bilo čisto vse narobe z mano. Pet mesecev nisem naredila nič. Dojke so me bolele kot običajno, redila sem se že kakšno leto in nisem vsako leto mlajša. Potem pa se je moje stanje začelo slabšati iz dneva v dan. Potegnila sem iz predala izvid in prišla na ponoven pregled. Ciste so bile še vedno na svojem mestu, zdravnik mi je za začetek predlagal, naj jemljem jod. Kot sem rekla že na začetku; sem velik nejevernik, zato nisem hotela jemati Lugolove raztopine, saj je bila na steklenički oznaka, da ni za uživanje. Odločila sem se za kelp alge Divinita in sicer kar 4 na dan. Po enem mesecu so bolečine v dojkah počasi zbledele. Odšla sem na ultrazvok ščitnice in naredila krvne preiskave. Diagnosticirali so mi Hašimoto – avtoimuno bolezen ščitnice. Cista se je sicer zmanjšala, vseeno pa sem dobila dodatne tablete za ščitnico. Tokrat sem poslušala doktorja Zoreta in šla k naprednejši zdravnici, ki mi je dala širši spekter ščitničnih hormonov.

Ne morem se vam dovolj zahvaliti, ne vem ali naj vam prinesem bomboniero ali pol prašička (tako smo se včasih zahvaljevali zdravnikom). Odločila sem se za tole pismo. Tudi zato, da delim zgodbo tudi z vsemi ženskami, ki nič ne naredijo za svoje zdravje in se pustijo prepričati, da so stare, za nobeno rabo in da je slabo počutje normalno. Pri triinpetdesetih letih sem spet mladostna, polna energije in z osmimi kilogrami manj.

Sonja, 53 let, samostojna podjetnica