KAKO PA JE VIDETI VAŠ VLAKEC – KAKEC?

Barva, trdota in oblika so osebna izkaznica vašega črevesja!

KAKO PA JE VIDETI VAŠ VLAKEC – KAKEC?

1. TRDO BLATO, PODOBNO PALETAM

“Dehidrirali ste in ste dehidrirani,” pravi Watson, CNC, strokovnjak za prebavo in avtorica knjige o črevesju.

Rešitev: Pijte dovolj tople, res tople vode, zvečer pa v vodo dodajte še žlico chia semen ali mešanico Good NIght v kateri so tudi chia semena in 5 htp, ki sprošča. In sprostiti morate tudi črevesje. Zjutraj spijte zeleni smuti in si zmasirajte trebušček v smeri urinega kazalca. Ne pozabite na gibanje! Opozorilo! Ne jejte spet preveč vlaknin, začnite raje postopoma, saj vas tudi te lahko napihnejo.

2.  ČRNO BLATO

Charles Austin, nutricist, fitnes trener in avtor knjige “Toaletna knjiga” pravi, da je barva lahko govori o neke vrste notranji  krvavitvi  v vašem gastrointestinalnem traktu. Po mnenju Austina je kri temnejša od običajne rdeče barve, ker je bila obdelana in je potovala skozi prebavni sistem skupaj s preostalo hrano. Seveda bi lahko bil temni kakec neškodljiv stranski učinek uporabe železovih dodatkov (mineral je naravno črne barve) ali predpisana zdravila, kot so antidepresivi, kodein ali oksikontin. Najboljše je, da se o tem pogovorite z zdravnikom, če niste prepričani.

 

3. KAKEC JE REDEK

To običajno ni nič več kot znak občutljivosti za hrano, pravi Watson. To naredi vaše blato bolj tekoče kot običajno. Nekateri krivci vključujejo mlečne izdelke, jajca in gluten. Watson v takih primerih priporoča prave vrste probiotikov, kot je BULLARDI.

 

4. BLATO SMRDI; SMRDI ŠE BOLJ KOT PO NAVADI

Če se zgodi, da postane opazno bolj smrdljivo, potem gre lahko za gnitje hrane in prepočasno odvajanje.  Takrat prebavni plini – npr. metan, žveplo, dušik, ogljikov dioksid in vodik “fermentirajo”. Lahko je tudi znak prisotnosti parazitov, virusne. glivične ali bakterijske okužbe. Če se vam to dogaja na dnevni ravni, pojdite k zdravniku. Bodite pa tudi pozorni katero hrano jeste, ko se vam to dogaja in ta živila izločite iz svoje prehrane.

 

5. BALTO SVETLE BARVE ALI MASTNO

Žolčna kislina daje vašemu vlakcu rjavo barvo, kot bi moralo biti. Ko je svetle barve, jetra ne proizvajajo dovolj žolča, kar pomeni, da vaše telo ne presnavlja dobro maščob in ne opravlja funkcije razstrupljanja.

 

6. KRI V BLATU

Krivih je lahko več faktorjev. Morda ste pravkar “potisnili preveč trdo”, kar lahko včasih povzroči majhno poškodbo v oblogi analnega kanala. Watson pravi, da je krvavitev možna tudi kot posledica notranjih hemoroidov. Ali pa bi to lahko pomenilo, da imate krvavitev nekje na vašem debelem črevesu ali spodnjem prebavnem traktu, zato jo preverite v vsakem primeru, pravi Austin.

 

7. JEM IN KAKAM ZELENO

Zeleno blato lahko pomeni, da ste jedli  veliko zelene zelenjave. Včasih pa globoka zelena barva kaže, da se hrana prehaja neprebavljena skozi vaš prebavni sistem, pravi Austin.  Krivcev je več, od premalo žolčne ali želodčne kisline, do pomanjkanja encimov. Velikokrat to vidimo prav pri vegetarijancih, ali tistih, ki so dalj časa na tabletih proti želodčni kislini, kar naredi več škode kot koristi.

8. OBLIKA BANANE IN ZELENA BARVA

Dobra novica. Po Watsonovi je to idealno blato sestavljeno iz približno 75 odstotkov vode in 25 odstotkov bakterij in vlaknin. Torej, če je vaš drekec bogate rjave barve, in  je trdote zobne paste, je vaša moč prebave brez pripomb. Vseeno pa pa ga imejte pod budnim očesom in ga večkrat preverite.

 

10.  KAKEC TANEK KOT SVINČNIK

Po Cleveland kliniki, črevesje – kot tudi gibanje črevesja – postane zelo ozko pri nekaterih vrstah raka debelega črevesa, zato je najbolje, da dogovorite s svojim zdravnikom. Je pa tudi res, da vam stres lahko naredi prav podobne male klobasice.

 

11. MASTNA RUMENA

Videti  je rumen, smrdeč, po navadi je napihnjen in to zato, ker je sestavljen iz prekomerne maščobe, po možnosti zaradi slabe absorpcije ali celo alergij kot je celiakija, glede na  študije klinike Mayo. Če želite ugotoviti, če gluten povzroča vaše težave s črevesjem, (to ne pomeni nujno le cialkije, temveč tudi še bolj zahrbtno intoleranco), pojdite na 42.dnevni program za vaše črevesje, kjer boste ugotovili na koncu tudi vaše intolerance na laktozo in gluten.

 

12. MAVRIČNO BLATO

Se vam blato obarva glede na hrano, ki ste jo jedli in se vam to zdi popolnoma normalno. No, ni! Gastro internisti Cleveland klinike opozarjajo, da gre navadno za premalo HCL (betainske kisline) v želodcu, kot smo že nekajkrat omenili. Povzroča pa tudi slab transport železa v kri, kar po domače pomeni slabokrvnost.

 

Želite rešiti težave s prebavo, absorpcijo, napenjanjem, ….

Za vas smo pripravili 42.dnevni program, ki bo z vami vsak dan na www.klinikazacrevesje.si

ŽELIM SE PRIJAVITI

9 oktobra, 2018|KLINIKA ZA ČREVESJE|
Go to Top