PET DEJANJ OČIŠČENJA


KOMPLET ČISTILNA AKCIJA

PET DEJANJ OČIŠČENJA – PANČAKARMA


Bolezen je po ajurvedi poskus telesa, da bi izločilo strupe, ki so se v njem nabrali zaradi neprimernega načina življenja. Zato so prečiščevalni postopki zelo pomembni tudi, ko še nismo zboleli. Eden najintenzivnejših in najgloblje delujočih je ravno pančakarma, ki je več kot čiščenje nakopičenih vzrokov slabega zdravja: telesu omogoči temeljito obnovo tkiv in energetskih kanalov, kar pripelje do izredne sprostitve in pomladitve. Šele ko so duša, um in čutila v blaženosti, je človek dobrega zdravja.

TRI VITALNE SILE

Tri doše: vata, pita in kafa, so dinamične sile v telesu in umu, ki določajo njuno rast ali propad. Sleherni fenomen kozmične zavesti, vključno z nami samimi, je utelešen skozi pet osnovnih elementov: eter, zrak, ogenj, vodo in zemljo. Doše so poenostavljeni opisi kombinacij teh elementov. V telesu ne delujejo izolirano, temveč nenehno vplivajo druga na drugo. Na njih pusti odtis praktično vse, s čimer se srečamo in kar počnemo: prehrana, čustvovanje, življenjsko okolje, podnebje, letni čas, starost … Vsaka doša je povezana z določenimi deli telesa in ima glavni sedež ali domovanje v svojem organu prebavnega trakta.

VATA – eter in zrak
Lastnosti: lahko, suho, mobilno, mrzlo, razpršeno, jasno. Sedež: debelo črevo; vata je odgovorna za vse vrste gibanja, dihanje, čustvovanje, delovanje živčnega sistema ter vsrkavanje in izločanje hrane. Uravnovešena vata spodbuja ustvarjalnost in fleksibilnost ter zbuja občutke svežine, lahkosti, sreče in veselja. Neuravnovešena vata proizvede strah, živčnost in tesnobo, ki se lahko stopnjujejo do drhtenja in krčev. Neravnovesje v vati je neposredno povezano tudi z nastankom vseh bolečin.

PITA – ogenj in voda
Lastnosti: lahko, vroče, oljnato, ostro, tekoče, jedko.
Sedež: želodec in tanko črevo; glavna področja pite so prebava, kakovost krvi, odpornost in vitalnost, hormonski procesi ter vzdrževanje telesne toplote.
Uravnovešena pita nam podarja sij oči in kože, pogum, sposobnost razumevanja, prodornost in urejenost misli, ambicioznost.
Neuravnovešena pita lahko prebudi vročekrvna čustva, kot so frustracija, jeza, sovraštvo, kritičnost in ljubosumnost.

KAFA – zemlja in voda
Lastnosti: težko, mrzlo, mastno, počasno, gosto, statično.
Sedež: želodec in pljuča; kafa usklajuje izgradnjo celic, oskrbuje telo z vlago, zagotavlja mazilne tekočine (denimo sluz) ter vzdržuje krepkost in dolgoživost.
Uravnovešena kafa omogoča čvrstost in trdnost, primerno razporejanje toplote in moči po telesu, dober spanec, prizemljenost, sočutje in občutek varnosti.
Neuravnovešena kafa lahko privede do debelosti, pasivnosti, otekanja, slabe prebave, psihološko pa je odgovorna za čustva pretirane navezanosti, pohlepa, zavidanja in hlastanja.

ZDRAVO IN BOLNO TELO
Celotno presnovo poganja agni, prebavni ogenj, ki užitno hrano pretvarja v energijo ali zavest. Če je prebavni ogenj zaradi neravnotežja oslabljen, hrana ni do konca prebavljena in v prebavilih se začnejo kopičiti strupi. Do podobne težave lahko pripelje tudi pomanjkljivo izločanje odpadnih snovi. Naslednja faza je širjenje strupov naprej po telesu in ko telesna tkiva dokončno vrže iz tira, se pojavi bolezen. Bolezen je torej končna faza dogajanja, ki lahko traja dolga leta.

PRAVILNO OD ZAČETKA DO KONCA
Izvajanje pančakarme absolutno izključuje kakršnokoli improvizacijo in eksperimentiranje. Vse je natančno določeno in komunikacija s terapevtom poteka vsak dan. Ker je procedura pančakarme tako močna in temeljita, se ji je treba posvetiti v celoti, v zanjo rezerviranem času; uvesti je treba precejšnje spremembe v dnevnem ritmu in prehranjevanju, vzpostaviti notranjo tišino ter se poglobiti vase.

Idealno bi bilo:

  • opustiti običajne obveznosti, kot sta služba in družina, kajti pogoj za uspešno izvajanje pančakarme je fizični in umski počitek;
  • izogibati se situacijam, ki vzbujajo močna čustva, in se odreči spolnosti;
  • opustiti kajenje ter uživanje alkohola, kave, pravega čaja in rekreacijskih drog;
  • ves čas skrbeti za nemoteno odvijanje naravnih impulzov: kolcanja, kihanja, kašljanja, zehanja, riganja ter odvajanja blata, vode in vetrov;
  • ker je pančakarma med menstruacijo kontraindicirana, morajo ženske prilagoditi začetek njenega izvajanja; izogibati se hladu in prepihu ter močnim čutnim dražljajem, kot so računalniki, televizija in glasna glasba;
  • čim manj govoriti in brati;
  • nič ponočevati;
  • nadvse priporočljiva je redna meditacija, na katero se pripravimo s pranajamo in izvajanjem jogijskih asan;
  • opustiti kakršnokoli nezdravo, industrijsko, fermentirano, ocvrto, pekočo, kislo in hladno hrano; popiti vsaj 1,5 litra tople tekočine na dan (primerni so prekuhana voda ali čaji, ki jih sestavi terapevt).


PRIPRAVA JE NEIZOGIBNA
Pred začetkom postopka pančakarme moramo telo ustrezno pripraviti; strupi in presežne doše se lahko brez predhodne priprave »zarinejo« še globlje v tkiva. Začnemo z nekajdnevnim postom, katerega dieto in dolžino glede na konstitucijo in trenutno stanje določi terapevt. Namen posta je spodbujanje prebavnega ognja, ki začne presnavljati nesnago. V tem času se začneta tudi vsakodnevno oljenje (snehana) in segrevanje telesa (svedana), ki ju izvajamo vse do konca pančakarme. Njun cilj je mehčanje nakopičenih strupov in presežkov doš ter usmerjanje vsega odvečnega, kar se je tako »odlepilo« od tkiv, v prebavni trakt.

OLJNE TERAPIJE
Delijo se na zunanje in notranje oljenje. Zunanje se izvaja z olji segretimi na 38 do 40 stopinj. Olje vtiramo v kožo z abhjango, osnovno ajurvedsko masažo. Sočasno z zunanjim izvajamo tudi notranje oljenje, tj. uživanje prečiščenega masla (gheeja) ali sezamovega olja v količinah, ki jih določi terapevt.

SEGREVANJE TELESA
Oljni masaži vedno sledi segrevanje telesa s paro, vročo kopeljo ali tušem, ki jim lahko dodamo izvlečke zdravilnih rastlin. Njegov namen je izzvati potenje in intenzivirati mehčalni učinek oljnih terapij; ko je dosežen, očiščevalne naloge prevzamejo osrednji postopki pančakarme.


PET OČIŠČEVALNIH METOD
In zdaj gre zares: po treh do sedmih dneh priprave, odvisno od odziva, lahko začnemo s postopki, ki ustrezajo našim neravnovesjem (kaj, koliko in kdaj določa zdravnik); pred vsako proceduro izvedemo oljno masažo in segrevanje, po koncu pa se obvezno uležemo vsaj za dve uri. Med postopki si opomoremo z nekaj dnevi odmora ob posebnem prehranskem režimu.

ČIŠČENJE DIHALNIH POTI
Nos je vhod v možgane in s tem v zavest. Nasja je čiščenje dihalnih poti v glavi in aplikacija različnih oblik zdravil (zeliščnih raztopin, olj ali praškov) skozi nosni odprtini.
Zdravi: kronične težave z dihali, alergije, epilepsije, vnete in suhe oči, migrene in psihične probleme. Pomaga pri izgubi glasu, voha in sluha, pomlajuje tkiva glave ter upočasnjuje sivenje in izpadanje las.

IZPIRANJE IN ZDRAVLJENJE ČREVESJA
Ajurveda pozna več sto vrst bastijev – čistilnih in negovalnih klistirjev, ki iz telesa izperejo presežke vate in strupe, nabrane v debelem črevesu.
Basti izvajamo v vata obdobju dneva (zgodaj zjutraj ali zgodaj zvečer), po predhodnem oljenju in segrevanju. Pred terapijo je dobro pojesti skodelico tople juhe ali lahke, redke kaše iz riža.
Zdravi: zaprtje in leno prebavo, reprodukcijske in spolne težave, bolečine v hrbtu, išias, revmatizem, artritis in težave s sklepi.

ČIŠČENJE TANKEGA ČREVESJA
Terapevtsko odvajanje blata ali virečana iz telesa odpravi presežke pite in očisti njena domovanja v tenkem črevesu, jetrih in žolčniku. Vzpostavimo ga z jemanjem predpisanih odvajal.
Zdravi: visok pritisk, krče, izostanke menstruacije, vnetja in vročinska stanja, rano na želodcu ter mnoge kožne nevšečnosti, ki nakazujejo na neravnovesje v piti (luskavica, akne, ekcemi …).

TERAPEVTSKO BRUHANJE
Z vamano, čiščenjem želodca, iz telesa odpravimo nakopičeno kafa došo, torej strupe iz predela želodca ter sluz iz predela pljuč in glave. Vedno se izvaja v kafa obdobju dneva, najbolje okoli osmih zjutraj.
Zdravi: v prvi vrsti težave, ki izvirajo iz preveč sluzi v telesu, torej ponavljajoče se napade bronhitisa, kašlja, nahoda, astme, sprosti pa tudi neprehodnost sinusov, limfnih vodov in odvečno tekočino v oteklinah. Pomaga razrešiti potlačena čustva, ki so se skupaj z nakopičeno kafo »ujela« v področje želodca in pljuč. Po pravilno opravljeni vamani naj bi občutili sproščenost v prsih, lahkotnejše dihanje in dober apetit, okrepi in razjasni pa se tudi naš glas .

ČIŠČENJE KRVI
Rakta mokša je terapevtsko puščanje majhnih količin krvi, ki se na zahodu izvaja silno redko, saj zahteva bolnišnico in ajurvedskega strokovnjaka. Umiri pretirano aktivnost pite in olajša z njo povezana stanja. Odvajanje krvi spodbudi vranico k proizvodnji snovi, ki nevtralizirajo strupe in spodbudijo delovanje imunskega sistema.
Zdravi: kronične kožne nepravilnosti kot so srbenje, koprivnica, hudi izbruhi herpesa, povečana jetra in vranico, visok krvni tlak.

Nataša Špiranec Maurer za revijo O Osebnosti

30 maja, 2017|V RAVNOVESJU|
Go to Top