PRIMER IZ PRAKSE: IZGORELOST

Zakaj in kaj dodajamo intravenozno?

PRIMER IZ PRAKSE: IZGORELOST

Najpogostejše vprašanje, ki ga dobivamo je: Kaj točno naj jemljem, da se izkopljem iz začaranega kroga izgorelosti, kronične utrujenosti in seveda vseh spremljajočih stanj, ki posledično izbruhnejo. Odgovor na to je odvisen od številnih faktorjev, predvsem pa od stopnje izgorelosti. Najslabše, kar lahko naredimo je, da se ukvarjamo z vsakim znakom posebej. Teh je res ogromno in pri vsakem so malce drugačni.

Tipični znaki: utrujenost, bolečine v mišicah, upad imunskega sistema, motnje črevesja, slab spomin in koncentracija, nikakršna kondicija, izpadanje las, prekomerna teža ali v zadnjem stadiju izguba teže, nespečnost ali pa najraje sploh ne bi ustali iz postelje, živčnost, jokavost, vnetna stanja tam, kjer so vaši najšibkejši členi, aritmija, palpilacije, obloge žil, kalcinacija …. Verjetno bi jih tisti, ki ste v tem krogu znali našteti še precej več.

Mi nagovorimo probleme sistemsko.

DIAGNOSTIKA

Po pregledu rezultatov iz krvi in sistematični analizi vseh nutrientov – hranil s pomočjo mineralograma, analize iz las, zdravnica predpiše terapijo z vitamini, minerali in aminokislinami. Pri nas izgorelost obravnavamo, vsaj za začetek, intravenozno. To pomeni, da se izognemo črevesju, zaobidemo absorpcijske faktorje in tako zagotovo vemo, da so potrebne snovi prišle v telo. Telo je enostavno preutrujeno, da bi sprejemalo in pretvarjalo. Še vodo težko presnavljamo v takem stanju. To je popolnoma primerljivo stanje s pacientom, ki je ravnokar preživel operacijo, ki je bila za organizem velik stres. Ko je telo v stresu deluje samo simpatični živčni sistem in s tem so vrata porabe, trošenja odprta na stežaj, medtem, ko se parasimpatičen sploh ne more več vključiti in sprožiti mehanizme obnove.

KAKO POLNIMO BATERIJE? Kot rečeno, sistemsko in le tako dosežemo homeostazo – naravno ravnovesje, ki ga telo samo ne zna več doseči. Zato so tu vsi poskusi dodajanja preko kapsul in tablet dokaj neučinkoviti. Nagovarjamo štiri rezervoarje:

IMUNSKI SISTEM nam pade, ker ni dovolj kisika, ker stres ruši črevesno mikrobioto, ker kortizol, ki je naravni branik imunskega sistema deluje rušilno in ne več podporo. Prosti radikali povzročajo vnetna stanja, poleg tega pa je poraba potrebnih hranil in antioksidantov večja od potreb. Telo nima več moči, da bi se branilo samo!

Pod ENERGIJO smatramo vse, od ATP celic, kar poganja naše telo, do delovanja ščitnice, s tem tudi metabolizma, do primanjkljajev železa, vitamina B 12, magnezija in nekaterih nujnih aminokislin ter hidracije in kisika, ki ga stres dobesedno požira.

NEURO SISTEM, pri katerem uravnavamo kognitivne funkcije: od spanja, spomina, anksioznosti, depresije do našega čustvenega ravnovesja in popolnoma fizične posledice slabega delovanja živčnega sistema, ki lahko zajemajo: tresavice, delno tudi fibromialgijo, nepojasnjene bolečine v mišicah, motenje v ravnotežju …

FUNKCIJE DETOXA, ki so se lahko med procesom izgorevanja, ki pridelajo ogromno prostih radikalov, preprosto sesuje. Lahko izgorelost celo najprej izbruhne na tem področju. Seveda večina te znake spregleda. Težke kovine, zakisanost, paraziti, kemikalije, sladkor, slabe maščobe, alkohol … Vse to obremenjuje odličen čistilni servis – jetra, dokler nekega dne ne zmorejo več.


PODPORA NADLEDVIČNI ŽLEZI IN ŠČITNICI

Zelo veliko primerov je, ko je izgorelost dosegla dno. Takrat je kortizol kljub obnovi še vedno nizek. Nikoli ga ne dodajamo preden ne napolnimo vseh rezervoarjev. Brez tega bi pognali mašino, ki bi delovala brez olja in vsaj za mašino vemo, da bi zaribala. Pri telesu te prakse žal nihče ne upošteva. Torej, premalo kortizola po potrebi dodajamo v minimalnih količinah, da oponašamo bioritem spanja in aktivnosti toliko časa, da nadledvične žleze ne začno ponovno delati same. Vse, pod budnim očesom zdravnice, ki je specializirana za hormonsko ravnovesje.


Kako to diagnosticiramo?

Pacient naredi test kortizola in DHEA – ja iz sline. Samo iz sline lahko vidimo 24 urne rezultate. Tako točno vidimo kdaj vam pade energija, kdaj niste več zmožni niti dopustniškega tempa, kaj šele imeti cel kup obveznosti. Prav tu velikokrat tiči tudi počutje, ki ga prepoznajo kot depresija, čeprav v resnici to ni.

Ščitnica je povezana z metabolizmom. Uravnava vse. Vsako celico v telesu. Ob slabem delovanju, ki ga lahko sproži prav nizek kortizol, imate tako prenizek pritisk, slabše bitje srca, se redite in predvsem nimate nobene energije. Zraven vas bolijo sklepi, imate dvojen vid, slabo koncentracijo …

To je le grob opis načina zdravljenja in dodajanja prepotrebnih hranil, ki jih je v času stresa organizem porablja. Vsak pacient je drugačen, vsakemu je potrebno prisluhniti in najti šibke člene, ki so morda že utrpeli škodo. Nekateri imajo že težka, akutna stanja. Potreben je tudi pravi program prehrane, ki ga prilagodimo potrebam posameznika, morda obisk specialista za hormone, čiščenje črevesja, detoks kalcinacij in težkih kovin. Res vse je odvisno od posameznika. Tudi poraba je odvisna od življenjskega sloga. Načelno po teh terapijah ne bi potrebovali infuzij kar naprej, ne postanemo odvisni.

24 maja, 2019|IZGORELOST - BURN OUT|
Go to Top