SIJOČE Z MINERALNIMI LIČILI


KOZMETIKA ZA VSAKOGAR

SIJOČE Z MINERALNIMI LIČILI

Ličila za zdravje kože, narejena iz mineralov, se slišijo kot revolucija, pa vendar so jih uporabljali že Egipčani dva tisoč let pred našim štetjem. Za lepoto, zdravje in celo proti urokom.


KJE JE SKRIVNOST?
Kozmetični proizvajalci so ponovno iznašli mineralno kozmetiko za ličenje, ker poleg naravnega videza prinaša lažjo strukturo. Ne zapolni por, ne obteži naše kože in je ne stara. Kakor se sliši marketinško, je vendar res. Prepričajte se same, minerali in pigmenti, ki jih vsebujejo ti izdelki, kožo vsestransko hranijo in ščitijo. Za zagovornike naravnih linij pa je to sploh korak v pravo smer. Poleg negovalne kozmetike smo zdaj dobili tudi naravna ličila. Vsebujejo minerale, ki se zmeljejo, in druge anorganske snovi, najdene v naravi. Ne vsebujejo dodatne vlage, zato se tudi bakterije ne morejo razvijati. In zato vanje ni treba dodajati konzervansov.

ZA KOGA?
Mineralna kozmetika je narejena prav za vse, še posebej pa za občutljivo kožo. Priporoča se vsem, ki imajo izredno mastno, aknasto in s tem vneto kožo. Posebno blagodejno deluje na alergični, razdraženi in občutljivi koži. Uporablja se lahko na soncu in pri športnih aktivnostih. Koža diha, nekateri minerali pa nudijo posebno zaščito proti sončnim žarkom. Dermatologi in lepotni kirurgi jo priporočajo po kemičnih pilingih in lepotnih operacijah. Koža se tako hitreje obnovi in zaceli. Zaradi naravnega videza bi jo morale uporabljati ženske, pri katerih so že opazne gube. V nasprotju z vsemi drugimi ličili mineralna ličila kožo gladijo in ne zarisujejo še globljih gub.

KAKO?
Puder v prahu, ki smo se jih morda že malce odvadile, uporabljamo samostojno. Nekateri so precej prekrivni, zato ni strahu, da bi skozi pogledal kakšen mozoljček. Pri večini so čopiči že dodani. Narejeni so iz kakovostnih naravnih ščetin in zelo bogati. Spominjajo na velike čopiče, ki so jih uporabljale gejše in igralci kabuki gledališča. Bolj ko je čopič poln, bolj enakomeren bo nanos. Prej popivnamo kožo in odstranimo odvečno maščobo, potem pa se bo nanjo prijelo samo toliko pudra, da bo zapolnil vse pore. Odvečnega dobro skrtačimo stran. Na koncu lahko narahlo potapljamo z vlažim robčkom, tako da dobimo res povsem naraven videz. Senčila se večinoma mešajo z vodo, nekatere linije pa imajo posebno bazo za lepši nanos in senčenje barv.


KAJ ZDRAVI:
Če je koža dobro nahranjena, se laže bojuje proti škodljivim zunanjim dejavnikom, utrujenosti in celo staranju. Hranijo pa jo minerali, ki imajo v obnavljanju in dejavnosti celic bistveno vlogo.

Magnezij: Ima poglavitno vlogo pri sintezi proteinov, ogljikovih hidratov in lipidov. S tem izboljšuje strukturo kože.
Titanov dioksid: Deluje protivnetno in pomaga pomiriti razdraženo kožo. Znan je kot naravna zaščita pred žarki UVA in UVB.
Cink: Ima močno antibakterijsko in protivnetno delovanje, saj enostavno odbija proste radikale. Koristi pri nečisti koži, ker krepi imunski sistem.
Kalcij: Daje koži mehkobo in pomirja.
Baker: Vrača koži sijaj, jo obnavlja in pomirja. Organizira kalogenska vlakna in nevtralizira proste radikale.
Kaolin: Deluje antiseptično, zato je tudi dobra zaščita proti mrčesu. Matira in uravnava sijaj.
Kalij: Kožo krepi in uravnava vlago.
Natrij: Skrbi za proizvodnjo lastne vlage v koži.


IZ KLEOPATRINEGA BUDOARJA:
Na papirusih je bilo zapisano: lepota in moda sta zelo pomembni zadevi za vse Egipčane. Ličili so se moški in ženske.

Črtalo za oči je bilo originalno modre barve, narejeno iz zmlete galice. Danes ga imenujemo »kohl« in ga uporabljajo Arabke in Indijke. Zeleni malahit je bilo senčilo za veke, prah okre pa je služil za obarvanje ustnic in lic. Ličila pa niso bila namenjena samo lepotičenju. Ščitila so jih pred močnim soncem, črtalo pa je bilo in je pri plemenih še danes sredstvo za odganjanje nadležnega mrčesa, ki se pase okoli oči. Ženske nikoli niso nehale nositi temno obrobljenih oči, saj so bile tako zaščitene tudi pred zli duhovi.

AV za revijo O Osebnosti

4 junija, 2017|V RAVNOVESJU|
Go to Top