V OBJEMU VODE IN ZEMLJE

SPOZNAJMO BLATO

V OBJEMU VODE IN ZEMLJE

Terapevtska raba zdravilnega blata je danes enakovredno zastopana v obeh polih medicine: šolskem in alternativnem. Kje je skrivnost njenega uspeha?
Mineralno blato je nadvse aktivna negovalna in očiščevalna mešanica dveh elementarnih sestavin: vode in zemeljskega prahu. Najenostavneje ga uporabljamo v njegovem izvornem stanju, kot se nam ponuja v naravnih nahajališčih, poznavalci pa ga pogosto pripravljajo iz posebnih vrst vode in rahlih, drobnozrnatih mineralnih praškov, imenovanih peloidi. Pridobivajo ga iz zemeljskih globin, fosilne barjanske zemlje, veličastnih usedlin na izlivih rek v morje in debelih skladovnic okamnelega termalnega, morskega ali jezerskega mulja. Ko peloidu dodamo vodo, dobesedno oživi: zdravilne snovi se sprostijo in mešanica dobi posebne lastnosti, ki so odvisne od kakovosti vode, sestave peloida in načina, kako se združita. In že smo pripravljeni na peloidoterapijo. Ime so ji posodili stari Grki – njihova beseda pelos je označevala blato ali mulj.


ČAROVNIJE BLATNIH UŽITKOV
Vse vrste zdravilnega blata so odlični zadrževalci toplote. Telo se na pregrete kopeli v blatu in šoti odzove s pospešeno prekrvavitvijo, širitvijo žil in povečano prožnostjo vezivnega tkiva, kar blaži bolečine, lajša gibanje sklepov in sprošča mišične krče. Toplota okrepi učinek, ki ga ima hidrostatični pritisk blata na kožo in posredno, skozi stimulacijo njenih živčnih končičev, na globlja tkiva in organe. Mehanska učinka zdravilnega blata sta poleg mikromasaže še temeljito čiščenje kože in odpiranje njenih por. Slednje je potrebno za lažjo absorpcijo kemičnih učinkovin, ki so lahko zelo različne, saj so mnoge med njimi ustvarili živi organizmi, nekatere pa so plod dolgotrajnega posedanja čistih mineralov. Blato torej nikakor ni eno samo; na njegove terapevtske učinke vplivajo tako sestava, temperatura in gostota blatne zmesi kot tudi načini njene uporabe. Najbolj uveljavljeni so blatne kopeli (zdravijo sistemsko) ter obloge najrazličnejših vrst in debelin (zdravijo lokalno). Poglavje zase je blatna kozmetika, ki je praktično univerzalna: očiščuje, revitalizira, hrani in zdravi kožo, obenem pa nima stranskih učinkov in ne onesnažuje okolja. Živelo, blato! Spoznajmo nekaj njegovih »okusov«: dva sladkovodna in dva morska.RAZVAJANJE NA BLATNEM IZVIRU
Če nas poletne poti zanesejo mimo jezerske, morske ali rečne obale, ki slovi po svojih zdravilnih sedimentih, dajmo duška otroku v sebi in se spremenimo v zemeljske skulpture – z zakopavanjem, obmetavanjem in mazanjem z blatom. Ko nas bo toplota sonca zabetonirala v trden blatni oklep, se vrzimo v vodo in ga nežno sperimo s sebe. Blato, ki smo ga vrnili Zemlji, bo odneslo s seboj vse napetosti ter nam pustilo občutek svežine in mehkobe.


SOLINSKO BLATO
Morsko blato združuje čistilne, hranilne in harmonizirajoče učinke; bogato je tako s snovmi organskega izvora kot tudi s soljo, jodom, kremenom, kalcijem in drugimi morskimi minerali. Voda v njem je izvorna slanica, ki je sorodna našim telesnim tekočinam, zato jo naše telo z lahkoto sprejme. Mnogi znanstveniki vidijo v muljih, ki jih je na dnu pramorja grela toplota vulkanov, ugodno okolje za prve začetke življenja na planetu … Ni čudno, da je morsko blato eno izmed redkih naravnih sredstev, ki učinkuje celo pri začetnih stadijih uradno neozdravljive luskavice. Blato z dna solinskih bazenov ima mehko, žametno, drobnozrnato strukturo, ki se voljno prilega telesni površini; njegov terapevtski učinek je močnejši, če je obloga gostejša in debelejša. Solinsko blato iz Sečovelj je vsekakor eno boljših svoje vrste: uporabljajo ga pri talasoterapiji v Lifeclassu in Zdravilišču Strunjan, naprodaj pa je tudi za uporabo v domači kopalnici ali med poležavanjem na plaži. Z njegovo pomočjo se bomo laže znebili celulita, aken, oteklin in kroničnih bolečin.


ŠOTA
Višinske ali nižinske šote so nastale iz prastarih ostankov močvirske flore in favne, ki se zaradi stalne prisotnosti vode niso mogli dokončno razgraditi. Zato vsebujejo veliko organskih snovi, od katerih so zelo pomembne huminske kisline, ki delujejo astringentno (krčijo tkiva, ožijo pore in učvrščujejo) ter spodbujajo delovanje nekaterih žlez z zunanjim in notranjim izločanjem. Organski delci šote ob stiku z vodo močno nabreknejo in ustvarijo kašasto kopel, ki s svojo silo vzgona izredno razbremeni telo pretežkih, gibalno oviranih, slabotnih in utrujenih ljudi. Tople šotne kopeli in obloge pospešujejo prekrvavitev, mehčajo brazgotine in zakrčenosti ter ugodno vplivajo na celotni metabolizem. V Termah Zreče zanje uporabljajo avtohtono šoto s pohorskih barij, ki slovi po svoji neonesnaženosti in verificirani zdravilni sestavi.


FANGO
Trdni del mešanic za fangoterapijo je bentonit, fin mineralni prašek iz gline vulkanskega izvora, ki odlično sprejema in oddaja vodo ter vsrkava nečistoče. Bentonitne fango zmesi odlikuje močno termično delovanje: tople lajšajo bolečino in revitalizirajo tkiva s slabo prekrvavitvijo, hladne pa blažijo vnetja, omilijo migrenske napade in lajšajo posledice različnih mehanskih poškodb. Za potrebe fango oblog in kopeli zdravilišča običajno uporabljajo lastno termomineralno vodo, v katero vmešajo prečiščeni bentonit. Nastalo blato velikokrat obogatijo še z morskimi in fitoterapevtskimi učinkovinami. Zato so fango kure z različnih koncev naše z blatom bogate deželice zgodbe, ki jih prebiramo vsako zase: v Moravskih Toplicah jih obarva črna termomineralna voda, v Lifeclassu jih bogatijo z morskimi zakladi, v Dobrni pa z njihovo toploto božajo trebuščke žensk, ki težko zanosijo, okrevajo po ginekoloških operacijah ali imajo kronične težave z rodili.


BLATO MRTVEGA MORJA
Mrtvo morje je eno največjih rezervoarjev zdravilnih mineralov in soli na svetu; koncentracija elementov v njegovih vodah dosega neverjetnih 32 odstotkov, bogatijo ga proteini fosilov in alg, ki uspevajo v tem okolju, debele usedline blata na njegovem dnu pa so za razkošno nego lepote in zdravja uporabljali že stari Egipčani. Zdravilno je že kopanje v Mrtvem morju in bivanje na njegovih obalah, podobnih orjaškemu naravnemu laboratoriju, ki s svojimi čudežnimi snovmi daje vire za najzahtevnejše holistične izdelke za nego kože in las. Kozmetika iz Mrtvega morja, kot je denimo Ahava, je bogata, aktivna, a hkrati nežna, saj nima stranskih učinkov. Kožo bo oskrbela s krepčilnim koktejlom soli, kalcija, magnezija, cinka, stroncija in železa, obnovitveno delovanje pa bodo dodale alge, ki prispevajo svoje vlažilne sestavine in vitamin E. Mrtvo morje si torej nikakor ne zasluži svojega imena!

Nataša Špiranec Maurer za revijo O Osebnosti

31 maja, 2017|V RAVNOVESJU|
Go to Top