ZAPRTOST

ZAPRTOST, NAPIHNJENOST IN VSE O ČEMER SE NE GOVORI

Se vsak dan ukvarjate z isto težavo? Iščete vsa mogoča odvajala, ki ne pomagajo in se počutite, kot bi pojedli tono kamenja?

POGLEJMO NAJPREJ KAKO SE SOOČIMO Z ZAPRTOSTJO IN PREDVSEM KAKO SE JE REŠIMO IN ZOPET ZADIHAMO!

Če vas vse tišči, pa ne morete in ne morete …., če ure in ure presedite na školjki, zraven preberete Vojno in mir in še vedno ni rezultata, potem je res skrajni čas, da nekaj naredite. In vse postane samo še huje, če pritiskate, stiskate in se napenjate. Konec koncev zaradi napenjanja lahko dobite (ali pa jih že imate) hemeroide, popokajo vam žilice in nastanejo ranice na črevesju, pojavijo se polipi, v glavnem, nič dobrega za vaše zdravje in počutje.

SE TUDI VAŠ DOPUST VRTI OKOLI ŠKOLJKE? PA NE TISTE IZ MORJA, TISTE IZ STRANIŠČA!

Imam prijateljico, ki vsak dopust nenehno govori o straniščnih prigodah in me vsakič gleda z zavidanjem, ko se odpravim na školjko in čez nekaj minut pridem olajšana za kak kilogram. Jaz temu rečem straniščni karakter. Pri takih ljudeh se vse vrti samo okoli stranišča, vlakcev, zamud, odjave prihodov in zastojev. Pa tak dopust! Še meni ga zagreni, kako neki se počuti sama?

KAJ JE NEMOTENO ODVAJANJE?

Fino bi bilo enkrat do dvakrat dnevno! Definicija zaprtosti je: trdo in neredno odvajanje, kar pomeni, da se vaši vagončki premikajo s hitrostjo dveh do treh dneh ali še slabše. Pri tem, pa je končni izdelek trd kot kamen in ob pristanku povzroča bolečine in napenjanje. V resnici je to, da se vsak dan borite na straniščni školjki resni alarm za vaše zdravje. Prižgite rdečo luč in začnite ukrepati. In to takoj! Odvajala, litri kave in napenjanje ne bodo pomagali, pa tudi način ni pravi. Zgoditi se mora s čim manj posegi.

Danes že dojenčkom dajejo svečke za odvajanje, ena četrtina zahodnega prebivalstva pa ima redno težave z odvajanjem.

Znaki nerednega obiska stranišča:

• Na videz ste debelejši, kot v resnici
• Počutite se težki in postanete nervozni
• Porabite ure in ure sedeč na školjki

Le redki se zavedate, da to vodi v resne zdravstvene težave, kot so:
• Napihnjenost, hemeroidi, krvavitve, plini, bolečine v križu, anksioznost in kronična utrujenost … To pa so le zunanji znaki, ki jih ne morete spregledati, veliko večje težave pa zaradi tega nastajajo znotraj. Telo preprosto ne deluje pravilno.

KAJ JE VZROK VAŠIH ZAMUD???

1. Premalo materiala
Kaj to pomeni? Da ne jeste dovolj? Ne, sploh ne. Pomeni pa, da pojeste premalo vlaknin, ker so te hrana za dobre bakterije in več kot polovica pridelka je sestavljena iz bakterij, ki so že opravile svoje delo. Seveda jih morate kar naprej hraniti, da se razmnožujejo in da jih je veliko že odsluženih.
Rešitev: Jeste ogromno vlaknin in vsaj za začetek poleg tega še probiotične kulture, ki pa niso iz jogurta ali kefirja! Ni vseeno katera kultura – sev jeste; priporočamo: Flobian

2. Ne pijete dovolj
Enostavno ste dehidrirani in, ker telo porablja tekočino najprej za celice, potem jo dobijo po vrstnem redu in hierarhiji organi, pridejo drekci na vrsto čisto na koncu. Zato zanje preprosto ni več dovolj tekočine.
Rešitev: Že zjutraj popijte vsaj pol litra tople vode. Res tople. Vanjo lahko dodate še veliko žlico čija semen. Ta vpijajo vlago in jo v črevesju sproščajo. Ker se okoli vsakega semena naredi sluz, postane vagonček hitrejši in se hitreje prebija skozi tunel do zadnje postaje. Pa še dober vir maščob in vlaknin ste dobili.

3. Premalo gibanja
Sedenje ubija. In to na več načinov. Eden od njih je tudi ta, da ne greste dovolj pogosto na stranišče; ups, na stranišču ste verjetno dovolj dolgo, vendar vas to ne pripelje do rezultata. Spet sedite in sedite, pa še to v čisto napačnem položaju, da bi se lahko kaj zgodilo. Pa še ene vrste gibanja je tu vprašljivo.
Rešitev: Najprej vsak dan zagotovo naredite vsaj 10.000 korakov. Ne bo šlo? Potem pa vrtite obroč, oziroma vrtite z boki, delajte pregibe, poskakujte, v glavnem razmigajte svojo peristaltiko, da se začne premikati. Premikati pa se mora tudi sama od sebe za kar je nujno, da jeste redno na vsake tri ure. Tako mlinček klopoče ves čas in se ne ustavi. S tem pospešujete ne samo peristaltiko, temveč je tudi vaš metabolizem hitrejši in se ne redite.

4. Stres
Zaradi vsakodnevnega stresa pride do neravnovesja hormonov in s tem do motenj pri delovanju neurotransmitorjev; ti pa vplivajo na zategnjene mišice, produkcijo prepotrebnih encimov, vnetna stanja in na splošno slabše funkcije črevesja. Sem pa sodijo tudi potovanja, premalo spanja in jat lag (sprememba časovnih pasov)
Rešitev: Sproščanje, gibanje – ja tudi stres obvladujemo z zmernim ne norim gibanjem. Če ste resnično cele dneve pod stresom potem boste umirili hormone in dodali neurotransmitorje z Good Night mešanico adaptogenov in dodatkom 5HTP, ki se direktno pretvarja v seratonin in vas resnično sprošča. Vsebuje pa tudi ogromno vlaknin in tako boste ne samo dobro spali, temveč bo vaša prebava hitrejša. Ali pa vsaj samo 5HTP izvlečka iz Grifonie. Ko se uspete sprostiti vse steče.

5. Določena zdravila
Antidiuretiki, antidepresivi, dodatki železa in kalcija, tablete, ki preprečujejo nastajanje kisline, antibiotiki …
Rešitev: Ob vseh teh zdravilih obvezno jemljite tudi probiotike. Niso vsi probiotiki za vse, vendar pa ob teh zdravilih vedno pomaga Bullardi.

6. Premalo Magnezija
Magnezij velja za resnično odvajalo številka ena. Je pa hkrati tudi sproščanje v tabletki, z njim lažje zaspimo; preženemo depresijo, bolečine v sklepih in krče.
Rešitev: Jemljite magnezij, predvsem ga imejte pri roki, ko ste na poti in veste, da se vam bo vse zaustavilo. Lahko pijete tudi Donat, vendar morate vedeti, da je to oblika magnezija, ki deluje le na kakce in nima ostalih prednosti magnezija. Sicer pa je najboljša citratna in malatna oblika.

16 avgusta, 2018|KLINIKA ZA ČREVESJE|
Go to Top