CINK JE NUJEN ZA VITAMIN A

VAS ZANIMA VEČ O CINKU?
CINK JE NUJEN ZA
VITAMIN A

Brez cinka nam ne dela ščitnica, moškim prostata, smo čustvene razvaline …Telo je neverjeten stroj s številnimi biokemičnimi reakcijami, od katerih je odvisno naše zdravje, če želimo, da dela kot namazano, moramo poznati pasti, ki nam preprečujejo prenekatere bolezni.


CINK
nam pomaga rasti, se razvijati, dihati in presnavljati hrano. Zanj ključne vloge so pomoč pri celjenju, obnovi tkiv ter dešifriranju DNA – genetska verzija za izdelavo pomembnih beljakovin, potrebnih za nemoteno delovanje organizma (mišic, kosti, encimov, hormonov in ostalih biokemikalij). Ker je naše telo konstantno podvrženo tako majhnim kot bolj občutnim poškodbam, potrebujemo cink za uspešno obnovo (celjenje). Brez njega bi se sesuli, figurativno. Vzdevek ‘moški mineral’ upravičuje s svojo vlogo pri proizvodnji testosterona (moškega spolnega hormona), ohranjanju funkcije prostate in zviševanju števila spermijev ter izboljšanju njihovega zdravja. Dober testosteron je potreben tudi za dobro delovanje srca, saj je največ receptorjev za testesteron prav na srčni mišici. Testosteron med drugim tudi krpi mišice. Mlahave mišice pa pomenijo tudi mlahavo mišico srca! Cink je kot antioksidant predvsem zaščita pred virusi, zato je prisoten tudi v vseh kremah proti herpesu. Najboljša kombinacija v tem primeru sta cink + lizin. Pomemben je tudi pri delovanju ščitnice, saj brez njega ni pretvorbe neaktivnega ščitničnega hormona T4 v aktivnega T3! in nenazadnje; dobra zaloga cinka je potrebna za lepe in goste lase, ter krepke nohte. Pomanjkanje se tudi vidi na nohtih.

KLIK V TRGOVINO

PREPUSTNO ČREVESJE, TEŽAVE S ŠČITNICO, UTRUJENOST …

Opozorilni znak pomanjkanja cinka je med drugim tudi prepustnost črevesja. Leaky gut ali prepustno črevesje je stanje, v katerem beljakovine lahko uhajajo skozi črevesje in povzročijo sistemsko vnetje, kar je tudi povezano z alergijami na hrano, težavami s ščitnico in utrujenostjo nadledvične žleze. Zelo resen znak pomankanja cinka je, če se borite z drisko. Tudi če imate vnetno črevesno bolezen, kot sta sindrom razdražljivega črevesja, pline in napihnjenost – so to opozorilni znaki, ki kažejo na pomanjkanje cinka. Če imate tanke lase ali izgubljate lase, je cink bistven mineral, ki resnično podpira bolj krepke in goste lase. Izgubo cinka povzroča tudi prekomerna in invazivna vadba. Ko ga začnemo dodajati, naredimo to z najboljšo možno obliko in sicer v ionski obliki (razpršilo). Včasih nam preveliki odmerki ali nepravilna oblika povzročajo slabost.


Vas zanima več o cinku in zakaj …?

VITAMIN A in karotenoidi
Mnogi od nas so se naučili o pomembnosti v maščobi topnega vitamina A (retinola) in njegovega partnerja, beta-karotena in njegovega prispevka k zdravju in dobrem počutju.

Če na hitro ponovimo, ima Vitamin A (retinol) pomembno vlogo pri dobrem vidu, zelo vpliva na rast kosti, lepo kožo in integriteto sluznice. Neustrezne ravni vitamina A so povezane z večjimi okužbami dihal, kožnimi obolenji in neplodnostjo.

Karotenoidi so rastlinski viri vitamina A in jih je resnično pametno uživati, saj je kvalitetna hrana še vedno najboljši vir hranil za naše telo.

Najbolj proučevani karotenoid je beta-karoten. Absorpcija beta-karotena in njegova pretvorba v vitamin A se razlikuje med posamezniki. Beta-karoten se pretvori v vitamin A v jetrih. Od vseh karotenoidov se beta-karoten najbolj učinkovito pretvori v retinol. Žal pa zato ni dovolj, da jemo korenje, buče in sladek krompir, če nimamo dovolj minerala, ki je potreben za pretvorbo. Tukaj nastopi CINK!

Brez optimalne ravni cinka se pretvorba beta-karotena v retinol (vitamin A) ne bo zgodila.Naslednji laboratorijski test kaže visoko stopnjo beta karotena in nizke ravni vitamina A.

Vitamin A- kot vsi antioksidanti – sodeluje pri zmanjševanju vnetja in v boju proti poškodbam prostih radikalov. Uživanje prehrane z antioksidanti je način za naravno upočasnjeno staranje. Antioksidanti, kot je vitamin A, so odgovorni tudi za izgradnjo močnih kosti, uravnavanje genov, vzdrževanje zdrave kože, olajšanje diferenciacije celic in podpiranje imunske funkcije. Vitamin A je bistvenega pomena za normalen vid, pravilno rast kosti, zdravo kožo in zaščito sluznic prebavnega, dihalnega in urinarnega trakta pred okužbo. Ljudje z dolgotrajno slabo absorpcijo maščob so zelo dovzetni za razvoj pomanjkanja vitamina A.
Najpogostejši zdravstveni problemi pomanjkanja tega vitamina vključujejo težave z občutljivostjo na gluten, pojav avtoimunih obolenj, slabo črevesno kondicijo in pankreatične motnje. Alkoholiki, katerih prekomerna toksičnost ustvarja nizke ravni vitamina A, so v rizični skupini.


KAKO NAJBOLJE UGOTOVIMO, kaj našemu organizmu zares primanjkuje in predvsem kako to nadomestimo, vam svetujemo mi!

S pomočjo analize iz las – mineralogramom, pridemo do več kot 800 informacij o stanju vaše epigenetike, ki hrani DNK in s pomočjo katerega lahko ta naš edinstven odtis tudi popravimo. Naj bo dediščina vašega DNK zapisa boljša, kot so vam ga prepustili predniki. Naredite nekaj zase in svoje vnuke! Cena je le 110€, ob tem pa dobite rezultate na tridesetih straneh in enourno razlago s programom kako naprej; predvsem pa tudi z rezultati morebitnih predispozicij za stanja, ki v vašem telesu šele tlijo.


PRIJAVA NA MINERALOGRAM

31 januarja, 2018|NUTRICIZEM|
Go to Top