KO NAM MOŽGANI NE DAJO SPATI

SE TUDI VI ZBUJATE IN NE SPITE DOBRO?

 

KO NAM MOŽGANI NE DAJO SPATI

 

Eden od neštetih pacientov je opisal svojo nočno bitko takole:

»Skoraj vsako noč se zbujam ob treh zjutraj in moji “natrpani možgani” se preklopijo v visoko prestavo. Začnem razmišljati o računih, ki jih moram plačati. O neprijetenem pogovoru v službi. Dolgem » to do« seznamu za jutri. In tudi, če nimam nekih konkretnih problemov, no, vsaj zavedam se jih ne, imam občutek, kot da bi me moralo nekaj skrbeti. In me! To mi krade spanec praktično sleherno noč.«

Poskušal je vse, da se sprosti. Pil je toplo mleko. Vzel je melatonin. Poskusil je kamilični čaj in neke tablete za spanje. In čeprav se je stanje malo izboljšalo, njegovi možgani še vedno niso utihnili.

Ko me je Tomaž prišel k nam na pregled, je že skoraj obupal. Dala sem mu zelo enostavno povsem naravno zdravilo, ki ga je moral vzeti približno 15 minut pred spanjem. Dva tedna kasneje mi je sporočil, da se počuti kot nov človek. Skozi celo noč je spal in predvsem, se je spočil. Njegovo, zaradi adrenalina dvignjeno, preintenzivno govorjenje je izginilo. Izboljšal se je njegov spomin in razpoloženje. Bil je bolj energičen in njegova delovna produktivnost je bila v polnem zagonu. Njegovi možgani so se, hočeš – nočeš, morali izklopiti.

Kaj je vplivalo na zbujanje ponoči?

Z eno samo besedo je to: KORTIZOL! Nekontrolirano je uhajal iz stekleničke takrat, ko bi moral mirovati. To je naš življenjski bioritem. Zjutraj pokonci, zvečer v vodoraven položaj. Naš stražar budnosti in počitka. Če ga naši možgani ne bi pretentali, če ga stres ne bi nekontrolirano dvigoval. In tako se neravnotežje kortizola kaže tako, da imamo čez dan padce energije in ponoči skačemo do stropa.

Naravni »koktejl« GOOD NIGHT direktno nagovarja pravilno delovanje kortizola in posledice stresa, ki jih občutimo kot nespečnost, utrujenost, anksioznost in bolečine v mišicah.

Pa poglejmo kako deluje: KONOPLJINI in GRAHOVI proteini-aminokisline telo uporabi za proizvodnjo serotonina, nevrotransmitorja, ki sprosti možgane in hormona melatonina, ki nas zaziba v spanec. CHIA-nas napolnijo z minerali, vitamini in omega 3 maščobnimi kislinami ter pomagajo, da se telo in misli ohladijo. Omega 3 delujejo proti stresu in izboljšujejo spanec. AŠWAGANDA-vsebuje alkaloide in vitanolide, ki v telesu nižajo nivo stresnega hormona kortizola, krvni tlak in nivo sladkorja. Ravno vitanolidi so odgovorni za sprostitev organizma. Zaradi teh lastnosti je glavni ajurvedski spalni tonik, ki umirja, ohladi organizem in uspava. Krepi živčni sistem in preprečuje nemirnost. PASIJONKA-pomaga pri sproščanju aminokisline GABA, ki zniža aktivnost možganov, jih ohlaja in s tem pripomore k spanju. Je spazmolitik-sprošča mišice, blaži tesnobo in nespečnost, lajša astmatične napade podnevi in ponoči. HMELJ-vsebuje učinkovino metilbutenol, ki umirja, deluje proti nemiru, prestrašenosti in uspava. Zmanjšuje napetost v mišicah in lajša prebavne motnje, ki so živčnega izvora. Preprečuje sindrom razdraženega črevesja. MAGNOLIJA-vsebuje organsko sestavino magnolol ter honokiol, ki spadata med lignane in delujeta proti depresiji in anksioznosti. Preko možganske pregrade vstopata v možganovino. Magnolija pomirja ter izboljša kvaliteto spanca. Deluje proti zbujanju sredi noči. SPIRULINA- je bogata z L-triptofanom, aminokisline, ki gradi možganska nevrotransmitorja melatonin in serotonin. L-triptofan je naravno pomirjevalo, ki spodbuja spanec. Povzroča sproščanje živčnih prenašalcev v možganih, izboljšuje razpoloženje, spomin, pomirja in povzroča veselje. Poleg tega je beljakovina, ki nam omogoča nočno obnovo preko aminokislin. GRIFONIJA- v ekstraktu s 98% 5-HTPja za čisto proizvodnjo serotonina, kar preprečuje depresijo in nam sproti briše posledice stresa. Po drugi strani pa skrbi za uravnan nivo dopamina. Dviguje razpoloženje in prispeva k zdravemu spancu. PRESNI KAKAV-zaradi visoke vsebnosti magnezija umirja telo in dihanje ter sprosti mišice.

Go to Top