MELATONIN

 

SPANJE, BIORITEM IN ANTIOKSIDANT MELATONIN

Melatonin je hormon spanja. Brez njega ne moremo dobro in globoko spati. Melatonin je tisti, ki nas pripravi do zehanja in želje po spanju – ravno tako ustvarja dnevno nočni ritem, pomemben za ravnovesje telesa.Melatonin je tudi močan antioksidant in lovi potencialno škodljive proste radikale. Ščiti srce in arterije ter zmanjšuje tveganje kardiovaskularnih bolezni. Njegove antioksidantske lastnosti pomagajo zmanjšati tveganje rakavih obolenj. V laboratoriju je bilo dokazano, da melatonin upočasni rast rakavih celic. Ravno tako je bilo dokazano njegovo oviranje širjenja virusa AIDS. Obenem melatonin ščiti trebušno slinavko, organe in imunski sistem. Če ga dodajate, je zelo pomembno, da vedno dobite kvalitetne prehranske dodatke. Zakaj bi jemali nekaj v obliki tabletk, če pa je hitrejša absorpcija preko sline. Mi vam nudimo najboljšo obliko, ki deluje tik pred uporabo. Ne jemljite velikih doz. Študije so pokazale, da je prav pri melatoninu manj več. Doza 1mg vas bo prav prijetno zazibala v spanje, melatonina pa bo dovolj, da bo opravil vse naloge medtem, ko spite.

Melatonin sprošča mišice, lajša napetost, zmanjšuje stres in nervozo, še posebej ponoči, ter niža krvni pritisk. Brez zadostnih nivojev melatonina boste slabo spali, nič sanjali in boste nemirni. Brez melatonina ne veste, kdaj iti spat; ko greste, pa s težavo zaspite. Ob pomanjkanju melatonina se boste pogosto počutili napeti, živčni, razdražljivi in agresivni. Hitreje se boste starali, prezgodaj osiveli in imeli zabuhle podočnjake.

Obstaja več načinov za dodajanje upadajočega melatonina. V enaintridesetem poglavju (Prihodnost je sedaj) govorim o spalnih obližih, ustvarjenih z nanotehnologijo. Neverjetni so, saj zmanjšajo čas, potreben melatoninu za učinkovanje, tako da hitreje in lažje zaspite. Jaz jemljem dodatke melatonina in obenem še vsako noč nosim te obliže, da si zagotovim devet ur spanca. Spanje jemljem zelo resno in uživam v dejstvu, da mi ni potrebno jemati uspavalnih tablet. Na določeni točki, ko dosežemo štirideseta leta, se nam nivo melatonina drastično zniža, ker epifizi »zmanjka goriva«. Za tvorbo melatonina potrebujemo tudi 5HTP (oblika aminokisline triptofan), ki se nahaja v grifoniji (naša mešanica Good Night ga ima v terapevtski dozi in obliki 5HTP). 5HTP se pretvori v serotonin, ki se nato pretvori v melatonin. Oba naš organizem nujno potrebuje, da smo zdravi, da dobro spimo in se regeneriramo in na koncu, nam prav seratonin omogoča bolj svetel pogled na svet, saj je naravni antidepresiv. Ali ni naše telo krasno? Vse kar potrebuje že ima! Dokler …, mi s stresom ne porušimo našega ravnovesja in potem se sprašujemo zakaj neki moramo jesti toliko dodatkov, ki jih naše babice niso potrebovale …

18 aprila, 2017|V RAVNOVESJU|
Go to Top