MIR TELESA, ČUSTEV IN UMA

UMIRIMO DUHA V SEBI
MIR TELESA, ČUSTEV IN UMA

»Večina se zadovolji s tem, da teče pred osli in sledi konjem.«Starodavni zen koan

Ali iščete pot, po kateri v svoje življenje pripeljati več umirjenosti, ravnotežja in harmonije? Človeško življenje vključuje več vidikov: telesno, emocionalno/čustveno, mentalno in naprednejšo, duhovno raven obstoja. Da bi našli ravnotežje in zaživeli polno življenje, moramo razviti in v sebi integrirati vse štiri vidike. Osredotočili se bomo na prve tri, ki so temelj za razvoj duhovnega vidika.

UMIRIMO TELO
Telesni vidik se tiče seveda našega fizičnega telesa. Vključuje naše sposobnosti, da preživimo v materialnem svetu. Razvijanje telesne ravni našega bitja vsebuje učenje, da znamo poskrbeti za svoje telo in ga smotrno uporabljamo za doseganje nam pomembnih stvari v življenju. Poleg telesne dejavnosti je v današnjem času pomembno poznati spretnosti umirjanja in sproščanja, ki telo varujejo pred prehitro izrabo in obolenji. Stres in notranji nemir se na koncu materializirata kot bolezen v telesu, zato je redna skrb za odstranjevanje takšnih negativnih dejavnikov nujna.

Tehnika: Trojno spuščanje energije
Namen te vaje je premakniti energijo navzdol, stran iz predela glave, in sprostiti napetosti ter se celostno umiriti. Vaja intenzivno umirja in ima zelo sproščujoč učinek na celotno telo ter razgrajuje blokade, ki se kažejo na fizični ravni.
Priprava:
Usedite se udobno, noge naj bodo za širino stopal narazen, hrbtenica in glava naj bosta pokončni. Na začetku dihajte normalno, po nekaj ponovitvah tehnike pa uporabljajte trebušno dihanje (ob vdihu trebuh ven in ob izdihu noter). Energijo boste vodili po treh poteh, ki bodo natančno opisane v nadaljevanju. Tako boste izvedli eno ponovitev vaje. Dihajte počasi in vsakič, ko izdihnete, v sebi izgovorite besedo »umirjen«, medtem ko vaš um usmerja energijo naprej in navzdol po eni od energijskih poti. Sledite vrstnemu redu spuščanja energije od 1 do 3, da zaključite eno izvedbo vaje. Potem se za tri minute osredotočite na točko hara, ki se nahaja tri do pet centimetrov pod popkom, in se umirite. Nato ponovite vsaj še dva ciklusa vaje ali več, dokler se ne počutite povsem umirjeni.

ENERGIJSKE POTI
1. Stranska – Začnite usmerjati pozornost tako, da z vrha glave s pozornostjo sproščate energijo po obeh straneh glave prek ušes navzdol do vratu, ramen, nadlakti, komolcev, podlakti, zapestij, rok, vseh prstov in se za eno minuto osredotočite na konice prstov.
2. Prednja – Začnite na obrazu, nato se pomikajte navzdol do grla, prsnega koša, trebušnega dela, prednjega dela stegna, kolena, noge, vrha stopal, prstov in se za eno minuto osredotočite na konici obeh palcev.
3. Zadnja – Začnite na hrbtni strani glave, potem se pomikajte navzdol do vratu, ramen, zgornjega hrbta, spodnjega hrbta, po hrbtni strani nog, hrbtni strani kolena, mečih, petah, in se potem za tri minute osredotočite na točko brbotajočega vrelca (točka v sredini vdolbine za blazinicami stopal) na obeh stopalih.
4. Potem ko ste končali vajo, se osredotočite na vrnitev energije v haro, predel pod popkom. Roki položite na to področje. Moški običajno položijo sredino dlani leve roke na haro in desno roko na hrbtno dlan leve. Ženske storijo obratno. Za minuto ali dve obmirujemo, nato počasi odpremo oči in vstanemo.


UMIRIMO ČUSTVA
Čustveni vidik se nanaša na naše globoke izkušnje, ko smo v odnosih z drugimi na ravni čutenja. Ta del nas išče pomembne stike in povezave z drugimi, kar nam daje elan v življenju. Čustva so pomemben vidik naše človeške izkušnje in obstajajo z razlogom. So tisto, kar čutimo, ko se življenjska sila premika skozi nas. Ko potiskamo in zanikamo svoja čustva, jih ne izkusimo polno in jim ne dovolimo, da tečejo skozi nas na naraven način, se življenjska energija naloži in zastane v naših telesih. To povzroča težave na vseh ravneh in samo sprejemanje teh čustev nam omogoča, da jih zaznamo in uravnotežimo.

Potiskanje čustev = zastala energija = čustvena in telesna obolenja.
Doživljanje čustev = prosto tekoča energija = čustveno in telesno zdravje, dobro počutje.


Tehnika: Meditacija – zaznavanje čustvene energije.
Ta vaja vam bo pomagala, da boste v stiku s svojimi čustvi, k boljšemu razumevanju lastnih čustev in obvladovanju. Izvajate jo lahko vedno, ko začnete čutiti neprijetna čustva, da se pomirite in povežete s svojimi čustvi.

1. Najdite udoben položaj sede ali leže, zaprite oči in začnite dihati skozi nos. Ob vsakem izdihu vse bolj sprostite telo. Dihajte čim bolj tekoče, neslišno in z nekaj izdihi umirite tudi misli.
2. Dovolite, da vaša pozornost začne skenirati / pregledovati po telesu, tako da začnete pri nogah in počasi nadaljujete do glave. Zaznajte kakovost energije, ki jo vsebuje vaše telo. Ali je vaša energija aktivna in vibrira, je tekoča in umirjena? Ali je počasna, težka, je kje zastala? Kako to občutite? Obstaja kakšna mentalna predstava, misel ali občutek, ki vam kaj sporoča?
3. Začnite se naravnavati na to, kako se počutite prav zdaj, ne da bi hoteli karkoli spremeniti. Zavedati se začnite, kako čutite energijo v telesu in kako se počutite čustveno. Poglejte, ali je v vašem telesu kako mesto, kjer sta energija in občutek povezana. Zaznajte, ali je kakšna izrazitejša telesna zaznava kjerkoli v telesu: tiščanje v želodcu, napetost v vratu, ramenih, glavi. Če zaznate kaj takega, pustite, da vaša pozornost nežno počiva na tistem mestu in je skupaj s tem vašim delom na skrbeč, prijazen način.
4. Pustite si, da začutite kakovost občutkov v tem delu vašega telesa. Vprašajte se, ali je kakšno čustvo povezano s tem fizičnim občutkom. Če bi to čustvo lahko govorilo, kaj bi vam povedalo? Vzemite si čas, bodite dovzetni za vse, kar se prikaže. Vprašajte se, ali obstaja karkoli, kar bi morali vedeti zdaj ali narediti v tem trenutku vašega življenja. Zaznavajte vse, kar prihaja do vas – misel, slika ali občutek kot odgovor na vprašanje.
5. Spomnite sami sebe, da je karkoli že čutite, dobro za vas in ima pomen. Da so vsi vaši občutki v redu. Ne dopustite si, da bi odgovore analizirali, samo sprejmite jih.
6. Ko končate to meditacijo, vrnite pozornost nazaj na celotno telo in zaznajte, kako se počutite zdaj. Ne da bi odprli oči, se zavedajte okolice. Ko ste pripravljeni, počasi odprite oči, pretegnite telo in globoko zadihajte.
7. Če želite, si v svoj dnevnik zapišite vse, kar ste izkusili, še posebno si zapišite dialoge, ki ste jih imeli s posameznim delom telesa ali občutkom. Zapišite si vse pomembne odgovore, ki ste jih dobili v kakršnikoli obliki.

UMIRIMO UM
Mentalni vidik je naš um, intelekt, naša sposobnost, da mislimo in sklepamo. Mentalno raven našega obstoja sestavljajo misli, prepričanja, vrednote. Pravilno delovanje in razvijanje mentalne ravni nam omogoča, da razmišljamo jasno, imamo odprt um in znamo inteligentno ločevati. S tem pridobivamo znanje in modrost iz naših življenskih izkušenj. Vse te sposobnosti lahko uporabljamo, če je naš umirjen in ga obvladujemo, drugače so naše umske zmogljivosti zelo zmanjšane. Kot je izjavil neznani modrec: »Um je lahko zelo hvaležen služabnik ali pa strašen gospodar.«

Tehnika: Polarizacija
Polarizacija je metoda, s katero umirimo um tako, da se intenzivno ukvarja sam s seboj. S tem se krog skrbi in negativnih misli prekine. Koncentracija in vizualizacija se zelo izboljšata, poveča se notranje zavedanje o telesu. Tehnika polarizacije deluje po načelu magneta. Če z magnetom prehajamo ob železni palici, bomo postopoma poravnali molekule v palici in polarizacija molekul bo palico spremenila v magnet. V tehniki polarizacije je magnet naš um, železna palica pa psihični vidik našega bitja. S tehniko polarizacije vzpostavimo harmonijo med pozitivnimi in negativnimi vidiki psihosomatske povezave telo–um. Rezultat je usklajenost uma in telesa, kar prinaša jasne misli, dobro počutje in zdravje.

1. Uležite se na hrbet na tla ali drugo trdo podlago, podložite si pod telo nekaj mehkega, da vam bo prijetno. Glava naj bo obrnjena na sever, noge na jug, ker gre tu za izkoriščanje naravnih sil – zemeljskega magnetnega polja.
2. Noge držite skupaj, roke z dlanmi, obrnjenimi proti nogam, položite ob telo. V celotni vaji dihajte skozi nos.
3. Začnite polarizacijo izvajati tako, da vdih povežete z vizualizacijo pozitivne, tople, rumene, sončne energije, ki vstopa v vas z vrha glave in se spušča skozi telo ter izstopa ven skozi stopala.
4. Z enakomernim izdihom vizualizirajte negativno, hladno, modro mesečevo energijo, kako vstopa v vas skozi stopala, gre skozi telo in izstopa na vrhu glave.
5. Nadaljujte to vizualizacijo, povezano z vdihi in izdihi, in poskusite hkrati čim bolj intenzivno začutiti potovanje teh energij, ko tečejo skozi telo. Občutek spominja na blag pretok električne energije. Ob rumeno obarvanem vdihu začutite ščemenje od glave do stopal in ob modro obarvanem izdihu od stopal do glave. Uskladite dihanje, vizualizacijo in občutek energijskega pretoka.
6. Polarizacijo je treba izvajati od 15 do 30 minut, običajno pred spanjem. Znamenje, da obvladamo to vajo, je jasen občutek pretoka energije skozi telo ob vdihu in izdihu.

Igor Gregorc za revijo O Osebnosti

21 maja, 2017|POGLED VASE|
Go to Top