POT IZ POGORIŠČA IZGORELOSTI

POT IZ POGORIŠČA IZGORELOSTI

Ste utrujeni, še preden vstanete iz postelje? Se nikakor ne morete dovolj naspati? Čutite občasno razbijanje srca? Ga ne morete umiriti? Se redite, tudi ko ste na strogi dieti? Ko se odločite, da boste imeli več časa za sebe, ali ko si vzamete dopust, pogosto zbolite? Ste depresivni in brez prave volje? Če imate katerega od teh znakov, ste morda izgoreli. Najbolje, da pokličete na Futuristic life kliniko v Ljubljani, kjer izgorelost obravnavajo celostno in kjer vam bodo najprej ugotovili stopnjo izgorelosti. O tem, kako teče izgorevanje ob izgorelosti, smo se pogovarjali z ustanoviteljico in vodjo klinike Ariano Vetrovec.

Vsakega, ki pokliče k njim (041 328 218, klinika@futuristiclife.si, www.futuristiclife.si), obravnavajo osebno. Najprej ugotovijo, v kateri stopnji izgorelosti je. Ločijo tri stopnje izgorelosti na podlagi vprašalnika, laboratorijskih testiranj ter pregleda in pogovora z zdravnikom na kliniki. Prvi pregled stane sedemdeset evrov. K njim po navadi pridejo ljudje z drugo in tretjo stopnjo izgorelosti, ko se že zavedajo, da je nekaj narobe. Ljudje v prvi stopnji izgorelosti se navadno sploh ne zavedajo, da so na poti v velike težave.

TESTIRANJE IZGORELOSTI

»V drugi in tretji stopnji izgorelosti testiramo hormona DHEA in kortizol iz sline, upoštevamo pa tudi vse ostale splošne izvide, da vidimo, ali je izgorelost načela tudi kak drug organ oziroma ima človek previsok holesterol, krvni sladkor in drugo,« razlaga Ariana Vetrovec.

Na prvi pregled prinesejo naslednje laboratorijske izvide, ki stanejo okoli sto evrov (ker gre za splošno krvno sliko, lahko za analizo zaprosite tudi svojega osebnega zdravnika): osnovno krvno sliko (kalij, natrij, kalcij, sečnina, kreatinin, glukoza); vnetni faktor – hs CRP, hemogram z diferencialno sliko; jetrni encimi (AST, ALT, GGT, ALP, bilirubin total, bilirubin direkt); holesterol, LDL, HDL, TG; vitamin D3; B12; feritin; homocistein; DHEA; folna kislina in ščitnični hormoni.

Izgorelemu naredijo tudi mineralogram, s katerim  ugotovijo, koliko zalog rudnin in drugega je še ostalo oziroma se je nakopičilo. Ta spoznanja dodatno pripomorejo k hitremu okrevanju, saj omogočajo vedenje, kje zmanjkuje »goriva« ali kaj otežuje okrevanje. Mineralogram, ki je v bistvu analiza las, da podatke o več kot tridesetih  vitaminih in rudninah, o petintridesetih  aminokislinah, maščobah, imunskemu sistemu, antioksidantih, parazitih, težkih kovinah – hkrati pa je tudi osnova za natančen načrt prehrane in  povrnitev zdravja organov.

KAKO SE SESTAVI TERAPIJA

Program zdravljenja izgorelosti nato določi zdravnik in izgoreli je pod njegovim nadzorom. »Zdravnik naredi program, s katerim človek  začne pridobivati energijo. Program zajema: načrt prehrane, izboljšanje spanja, izločitev dejavnikov, zaradi katerih ga je »odneslo«, podpora prehranskih dopolnil in po potrebi intravenozno dodajanje le-teh. Infuzije nežno daje višji medicinski tehnik, on tudi spremlja izgorelega in mu izmeri pritisk. Infuzija traja približno uro in pol; s tem se pacient tudi dodobra hidrira, saj dobi vsaj pol litra tekočine, ki jo telo sicer po normalni poti le stežka vsrka. Seveda pa izgoreli športnik potrebuje popolnoma drugo podporo od menedžerja ali mlade mamice. Infuzij imamo petnajst različnih, izgoreli jih dobi kakih šest, vsak teden eno.«

Zdravljenje izgorelosti traja od dva do tri mesece. Seveda pa to pomeni le telesno raven, življenjske navade, ki so do stanja pripeljale, se spreminjajo malo dlje.

»Človeku najprej vrnemo energijo, potem pa, ker je pri stresu vedno preobremenjen živčni sistem, mu damo »nevro koktajl« od B kompleksa do aminokislin. Posamezne infuzije stanejo od dvaindvajset do dvesto evrov. Ljudi spremljamo osebno, ni vse za vsakogar v vsaki dobi okrevanja. Za podporo dobijo tudi liposomska dopolnila ali tista v spreju, ker vse ostalo pri tako slabotnem organizmu preprosto »ne prime«, ni namreč dobrega vsrkavanja. To je podobno kot po operaciji, ko organizem potrebuje dodatno pomoč. V bolnišnici vedno dobimo infuzijo, pa se le redko vprašamo, kaj vse je notri. Okrepiti moramo imunski sistem, to pomeni, da mu dodamo C-vitamin, glutation, karnozin. Opazili smo tudi, da izgorelim športnikom »primejo« čisto druge stvari, kot izgorelim normalnim ljudem, denimo igralcem, glasbenikom in drugim,« razlaga Ariana.

IN KOMU SE PRIPOROČA TESTIRANJE OZIROMA TERAPIJO ZOPER IZGORELOST?

»Za preobremenjene, izčrpane in izmučene perfekcioniste, neustavljive deloholike, za tiste, ki se vrtite v začaranem krogu stresa, pomanjkanja časa in čisto enostavno za vse, ki čutite, da vam energija samo še odteka, ali ste celo dosegli prag izgorelosti. Za vse, ki ste v enem izmed teh stopenj praznega zalogovnika! Za vse, ki bi radi spet zaživeli polno, srečno življenje.«

Če menite, da morda sodite med izgorele, pokličite na kliniko, ki vam zna pomagati hitro in učinkovito, in se prijavite na obravnavo pri Futuristic Life Klinka 041 328 218; ki je na Leskoškovi 9D v Ljubljani. 

Eva Majnik
Članek iz revije Preventiva

Go to Top