Resnica o intravenoznem dodajanju vitaminov, mineralov in aminokislin

Ker se na trgu pojavlja vsak dan več ponudnikov intravenoznih terapij, ki jih oglašujejo kot čudež hitrega vira energije, podpore imunskemu sistemu in na stotine drugih učinkov za dobro počutje, se mi zdi pomembno, da veste, kaj to pomeni, kaj je res in kaj ne.

INTRAVENOZNE VITAMINSKE TERAPIJE SO ZDRAVLJENJE, ZATO POTREBUJETE ZDRAVNIKA!

In da ne bo pomote, gre za res učinkovito zdravljenje, vendar to ni instantna terapija. Zanjo so izšolani le zdravniki ortomolekularne in funkcionalne medicine. Terapije pa sme predpisati le zdravnik interne medicine, splošne medicine in medicine dela in športa.

Poglejmo, na kaj morate biti pozorni, preden se odločite, kam boste šli na terapijo:

1. Prideš na hitro brez izvidov, dobiš koktajl, za katerega sploh ne veš, kaj vsebuje, in že boš na konju. Ali tako sploh kaj pridobimo? Ena sama terapija vam bo povrnila izgubljeno energijo, dvignila imunski sistem … Tako se oglašujejo samo slabo podkovani ponudniki, ki so odkrili nov način hitrega zaslužka. Vse skupaj namreč ni tako enostavno. Telo potrebuje določen čas za rehabilitacijo in kljub vnosu potrebnih sestavin za obnovo večkratne, ponavljajoče se terapije, ki so individualizirane glede na bolnikovo stanje.

2. Kaj bi morali pacienti najprej vprašati ponudnika intravenozne terapije? Ali me bo pred prvo aplikacijo obravnaval doktor medicine in katere? Ne pa, koliko pri stane vitamin C. Pri tem si niti ne predstavljamo, kolikšen je optimalni odmerek. Za resen pristop bi moral biti ta najmanj 7 do 10 g, v veliki večini pa tako imenovani strokovnjaki, ki niso posebej šolani za ortomolekularno in funkcionalno medicino na področju intravenoznih terapij, dajejo pacientom brezpredmetnih 500 mg. Cene vam dobra klinika, ki se ukvarja z intravenoznimi terapijami, niti ne more povedati, dokler protokola terapij ne določi zdravnik.

3. Kaj je parenteralno zdravljenje in kaj je podpora kroničnim bolnikom? V prvem primeru ima pacient klinično onemogočeno absorpcijo, nima črevesja, je v komi, lahko gre za nedonošenčka ali in umirajočega. Drugo pa ni mišljeno kot dodajanje pri pomanjkanju vitaminov in mineralov, temveč kot podporna terapija pri specifičnem zdravstvenem stanju. Za to pa potrebujemo veliko znanja!

4. Zakaj pred prvo terapijo nujno potrebujemo krvne izvide? Za začetek že zato, da zdravnik vidi, da nimate kakršnihkoli resnih sistemskih težav, pri katerih bi morali biti izredno previdni pri tem, katere dodatke dobivate, ker bi nepravilna izbira lahko vodila v resne zaplete. Iz krvne slike res ne vidimo vsega, vendar lahko določimo bistveno. Če vam npr. jetra ne delujejo dobro, če imate visok holesterol, je treba najprej uravnati jetrne funkcije, se lotiti razstrupljanja itd. Šele po tem bo hranjenje z drugimi sestavinami uspešno in varno.

5. Se pri funkcionalni medicini izvidi berejo enako kot pri konvencionalni? Ne, saj referenčne vrednosti obravnavajo povprečnega človeka, za katerega ne vemo, ali je mlad ali star, ali je športno aktiven, ali ima kronična obolenja …

6. Zmotno je mnenje, da dodajamo vitamine, minerale in aminokisline glede na pomanjkanje, ki ga vidimo v krvni sliki. Zdravljenje z nutrienti je v medicini redkost. Za primer, edino uradno zdravilo, ki je čisti mineral, je litij, ki ga v visokih odmerkih dajejo psihiatričnim bolnikom, čeprav krvni izvid ne kaže pomanjkanja tega elementa. Po drugi strani pa ortomolekularna medicina (temelje zanjo je postavil dvakratni Nobelov nagrajenec dr. Linus Carl Pauling) zdravi kronične bolezni z visokimi odmerki telesu lastnih elementov, da se obnovi natanko s tistimi, ki jih zahtevajo določene telesne funkcije.

7. Je priljubljeni koktajl Mayer univerzalna rešitev? Niti slučajno. V njem je bore malo npr. vitamina C, samo 500 mg, kar pri sistemskem zdravljenju res predstavlja le kapljo v morju. V resnici imajo dobre klinike več kot trideset različnih sestavin, več kot petdeset protokolov, podprtih s študijami. Tako je reklamiranje ene same terapije zavajajoče in metanje denarja stran. Resnično dobri rezultati zahtevajo veliko več.

8. Ali lahko z intravenozno terapijo na hitro prebolimo gripo? Velikokrat pridejo na terapijo pacienti na SOS-infuzijo. Z njo estradnike za nekaj ur res postavimo na noge, vendar se v njihovem telesu bitka z boleznijo nadaljuje. Lahko jo hitreje premagamo, ni pa priporočljivo preživljati bolezni v polnem zagonu in jo poskušati prelisičiti z vitamini in minerali. Telo potrebuje čas za okrevanje. Seveda pa lahko na primer z enomesečnim dodajanjem določenih sestavin maksimalno okrepimo imunski sistem, kar je v teh časih še kako dobra naložba

9. Ali si terapijo lahko izberemo po lastni presoji ali moramo slediti protokolom, ki jih določi zdravnik? Naš posebej za to izšolani zdravnik naredi skupaj z vami načrt za doseganje želenih ciljev. Če je treba, boste lahko izbrali tudi programe za izboljšanje črevesja, za povečanje energije, za obvladovanje stresa … Gre za življenjski slog – prehrano, vadbo in sproščanje. Smo namreč resnično prva futuristična klinika, ki vam bo pomagala živeti polno življenje na čim bolj naraven način. Izogibamo pa se instantni izbiri IV-terapij, kot bi kupovali v supermarketu. Gre za resnejši pristop in za vaše zdravje!

10. Ali je tovrstna terapija primerna za vsakega ali gre samo za zdravljenje resnih obolenj? Načelno je za vsakega, seveda pod budnim očesom našega zdravnika. Veliko ljudi jemlje dodatke preventivno, so pa tudi prva izbira pri zdravljenju številnih bolezni, le da v tem primeru uporabljamo precej višje odmerke določenih nutrientov. Nekateri pridejo enkrat letno na razstrupljanje, preventivno si okrepijo imunski sistem ali dobivajo kot preventivo pred prezgodnjim staranjem sestavine za lepšo polt, po sončenju, da se koža, ki je bila izpostavljena številnim prostim radikalom, nahrani in obnovi. Celo posvetli se lahko za nekaj odtenkov, saj nutrienti izboljšajo tvorbo kolagena, popravi se aknasta koža. Saj veste, koža je odraz stanja notranjih organov.

11. Zakaj naj se odločim za tako drago terapijo, namesto da jemljem tabletke? Z vnosom vitaminov skozi usta se jih vsrka le dobrih 5 odstotkov. Pacienti, ki hodijo na IV-terapije, občutijo hitrejši dvig energije, njihove celice so bolje oskrbljene. Vse injicirane sestavine prodrejo naravnost do celic, poleg tega pa na podlagi zdravnikove odločitve dobite precej višje odmerke, ki se jih v prosti prodaji ne dobi. Pazi se tudi na pravilne kombinacije, s katerimi dosežemo maksimalen učinek.

12. Estradniki pred nastopi dobivajo za dvig energije B12. Je to varno? Če telo porablja izredno velike količine nutrientov, kar v primeru enega nastopa pomeni, kot bi tekli maraton, je vsekakor pametno, da se telesu doda zaloge, preden se te iztrošijo. Res je, da v zadnjem času politiki, menedžerji, estradniki redno hodijo na IV-terapije, s čimer zaščitijo telo pred izčrpanostjo, in vedno manj posegajo po nedovoljenih snoveh za dvig energije, kot je bilo prej v navadi.

13. Zakaj je intravenozna terapija zares uspešna pri izgorelosti? Pri kroničnem stresu je telo nenehno v simpatičnem živčnem sistemu, kar zahteva enormno porabo energije, ki se seveda napaja z vitamini, minerali in aminokislinami. Zaradi pomanjkanja onemogočene funkcije obnove – delovanja parasimpatičnega živčnega sistema, se baterije v telesu ne napolnijo, telo pa v času stresa ne zmore nobene absorpcije, tudi če jemljemo vse potrebne dodatke v obliki kapsul, celo iz hrane jih težje presnavljamo. Zato je intravenozno dodajanje edini način, da popravimo opustošenje v telesu. Obnovimo vse sisteme, ki so se med kroničnim stresom iztrošili, telo pa se potem v najkrajšem času postavi v homeostazo.

14. Je športnikom dovoljeno hoditi po visoke odmerke vitaminov, mineralov in aminokislin ali je to že doping? Gre za popolnoma naravne snovi, ki jih človeško telo izdeluje samo. Športniki za svoje ekstremne aktivnosti porabijo več, kot njihovo telo lahko ustvari, in za boljšo, hitrejšo obnovo potrebujejo predvsem dodajanje aminokislin in antioksidantov. S hitro obnovo so tudi rezultati boljši.

15. Kako je z velikimi odmerki vitamina C? Obstaja kup študij, ki ga zagovarjajo kot naravno obliko kemoterapije? Z vitaminom C v visokih odmerkih moramo biti zelo pazljivi, posebno pri pacientih z rakom. Zato se zdravnik odloči, ali je pacient primeren za dovajanje vitamina C ali ne. Pri nas imamo najvišje odmerke vitamina C (25 g), kar pomeni, da infuzija teče eno uro. Naj pa velja vitamin C res za terapijo, ki je pod strogim nadzorom strokovnjaka, nikakor ni dobro eksperimentirati z njim. Takšne odmerke se daje zgolj in samo intravenozno!

16. Ali je IV-varna terapija ali lahko pride do stranskih učinkov? Vsak človek je drugačen in reagira nekoliko drugače, kar je odvisno tudi od njegovega zdravstvenega stanja. Včasih pride do utrujenosti, manjših glavobolov, alergijskih reakcij, neprijetnega okusa v ustih. V telesu se zaradi zdravljenja, celjenja, obnavljanja odvijajo različni procesi, ki od nas zahtevajo veliko energije, zato smo lahko ob nekaterih kombinacijah res takoj polni energije, spet pri drugih pa pride do utrujenosti. Pacienti prej dobijo navodila in so seznanjeni z možnimi reakcijami.

17. Ali je smiselno dodajati vitamine in minerale, čeprav čutimo, da smo popolnoma zdravi? Preventiva je ključ! S tem omogočimo telesu nenehno uravnovešanje, tako ne pride do skrajnih padcev energije v celicah in s tem obolenj. Vsak dan smo izpostavljeni številnim toksinom in oksidativnemu stresu, ki ruši naš imunski sistem. Če sproti skrbimo za svoje zdravje, lahko preprečimo starostne bolezni, kot so Alzheimerjeva, arterioskleroza, sklepne bolezni in ne nazadnje rak. Zato se terapija priporoča za sezonsko razstrupljanje, krepitev imunskega sistema ali podporo vitalnosti in brezčasnemu staranju.

18. Pri katerih boleznih je primerna in koristna IV-terapija? Pri vseh poškodbah, anemiji, fibromialgiji, mišičnih krčih, migrenah, izčrpanosti, slabi absorpciji, pri odvajanju od drog, depresiji, zastrupitvah, kot podpora po operacijah, podpora kemoterapiji, celjenju, pri diabetesu, krvno-žilnih boleznih, obolenjih črevesja, jetrnih disfunkcijah, dehidraciji, težavah s kožo, predvsem pa proti prezgodnjemu staranju kot preventivni program …

19. Za koga je primerna? Za športnike, estradnike, menedžerje, starostnike, bolne in izčrpane, vse, ki se zavedajo, da je preventiva 90 odstotkov zdravja, vitalnosti in mladosti.

20. Kje se lahko naročim na pregled? Vedno vam je na razpolago koordinatorka, ki vam bo poskušala odgovoriti na osnovna vprašanja, predvsem logistična, če boste hoteli konkretnejša vprašanja o zdravljenju, pa vas bo prevezala na strokovno vodjo Futuristic Life medicinskega centra. Z zdravnikom žal ne morete govoriti po telefonu, čeprav bomo v kratkem začeli tudi ‘telemedicinski’ način konzultacij. Naš telefon: 041328 218 ali e-pošta: klinika@futuristiclife.si Več informacij pa najdete na spletni strani: www.futuristiclife.si.

Go to Top